maandag 4 februari 2008

BERICHTEN UIT DE VAKWERELD

Betere afstelling verkeerslichten loont

plaatje

Investeringen in betere afstelling van verkeerslichten betalen zichzelf dubbel en dwars terug. Het batige maatschappelijke saldo in de vorm van reistijdwinst, minder emissies en minder geluidhinder bedraagt minimaal het drievoudige.
Lees verder »

Brabantbrede fietsverlichtingsactie geslaagd

Basisschool Sint Agnes uit Dongevaart is gekozen als winnaar van de finale Arrive Alive! De prijsvraag Arrive Alive! is onderdeel van de Brabantbrede fietsverlichtingsactie Noord-Brabant. Binnen deze actie werken alle 68 gemeenten in de provincie samen met de politie, de Fietsersbond, Veilig Verkeer Nederland en het Openbaar Ministerie. De provincie heeft de actie gesubsidieerd.
Lees verder »

Speciale parkeerplaatsen voor bakfietsen

plaatje

Bussum gaat speciale parkeerplaatsen voor bakfietsen realiseren. In de nieuwe fietsnota van de gemeente is speciaal plaats ingeruimd voor 'parkeermogelijkheden voor bijzondere fietsen'.
Lees verder »

CDA komt met eigen fietsnota

Het CDA gaat met een eigen fietsnota komen om het fietsen beter op de politieke agenda te krijgen. Dat zegt CDA-Kamerlid Joop Atsma op de website www.tweewieler.nl.
Lees verder »

Eurlings wil toch 'Licht overdag' invoeren

Hoewel in Oostenrijk 'Licht overdag' net weer is afgeschaft en ook de Europese Commissie er weinig in ziet, wil minister Eurlings MVO op nationale basis invoeren.
Lees verder »

Fietsdiefstalregister online

Het fietsdiefstalregister is officieel in gebruik genomen. Via de site www.fietsdiefstalregister.nl kan men controleren of een fiets als gestolen geregistreerd staat.
Lees verder »

Topstudenten betalen 7,50 euro voor nieuwe fiets

plaatje

Voor 7,50 euro per maand kunnen studenten in Delft, Amsterdam, Groningen, Rotterdam, Maastricht en Tilburg eigenaar worden van een gloednieuwe omafiets. Het project 'Student op de fiets' is opgezet door ING Graduate Recruitment om studenten met de ING te laten kennismaken.
Lees verder »

Fietsmodel voorspelt aantal fietsritten vanuit nieuwe woonwijken

Hoewel fietsritten zal een nieuwe woonwijk genereren? Met gewone verkeersmodellen laat zich dat lastig berekenen. Daarom ontwikkelde de Hogeschool Windesheim een speciaal fietsmodel waarmee nauwkeurig valt te voorspellen hoeveel mensen de fiets zullen pakken. En welke fietsinfrastructuur daarvoor nodig is.
Lees verder »

Fietsverhuur is big business

plaatje

Steeds meer steden introduceren fietsverhuursystemen. Inmiddels gaat het om een markt waar honderden miljoenen euro's omgaan. Of dollars. Want San Francisco sloot onlangs een €200 miljoen dollar contract af met een firma in buitenreclame om ook daar een dergelijk systeem op poten te zetten.
Lees verder »

Gratis fietsparkeren niet overal succesvol

In veel steden leidt het gratis maken van bewaakte stallingen tot een forse toename van het aantal fietsparkeerders. Maar er zijn uitzonderingen. In Alphen worden de twee gratis bewaakte stallingen gemeden.
Lees verder »

Utrecht realiseert 1000 extra stallingsplaatsen

plaatje

Rond Utrecht Centraal worden de komende tijd 1000 extra fietsenstallingsplaatsen gerealiseerd. In de 'plint' - een overdekte strook langs het Stationsplein - vervangt de gemeente Utrecht oude fietsenrekken door dubbellaagse fietsenrekken (lage rekken) en etagerekken (hoge rekken). Hierdoor kunnen 600 extra fietsplaatsen gerealiseerd worden.
Lees verder »

Minder fietsers gewond na aanrijding met motorvoertuig

Het aantal fietsers dat in het ziekenhuis is terechtgekomen na een ongeval met een motorvoertuig is in de periode 1984-2005 gedaald. Wel is het aantal fietsers dat in het ziekenhuis terechtkomt na een enkelvoudig ongeval gestegen. Het gaat hierbij om fietsers die bijvoorbeeld betrokken zijn bij aanrijdingen met een andere fietser, een voetganger of een val van de fiets, aldus de SWOV.
Lees verder »

Raad voor Verkeer en Waterstaat: Verplicht parkmanagement voor bedrijventerreinen

Er moet een einde komen aan de vrijblijvendheid bij aanpak van de bereikbaarheid van werklocaties. Door parkmanagement verplicht te stellen kan ook de bereikbaarheid per fiets en ov worden verbeterd.
Lees verder »

Zaanstad komt met veelomvattend Fietsplan

plaatje

Ambitie kan de gemeente Zaanstad niet worden ontzegd. Na een uitgebreide inventarisatie van de wensen en behoeften van fietsers rolde er een Fietsplan uit de bus waarin vrijwel alle actuele fietsmaatregelen zijn terug te vinden.
Lees verder »