woensdag 5 september 2007

BERICHTEN UIT DE VAKWERELD

Fiets kan bereikbaarheid stadscentra verbeteren

plaatje

Het oplossend vermogen van de fiets is, zeker in verhouding tot de daarvoor benodigde investeringen, groot. Met name in het stedelijke gebied en op specifieke corridors kan dit een forse bijdrage leveren aan het verbeteren van de bereikbaarheid, aldus bureau Twijstra Gudde.
Lees verder »

Bouwbesluit niet het enige struikelblok voor parkeren bij woning

De fietsenberging bij de woning is een aantal jaren geleden uit het bouwbesluit geschrapt. Minister Vogelaar gaat na of die beslissing wellicht herzien moet worden. Maar er zijn meer hindernissen die het fietsparkeren bij de woning lastig maken. De kanteldeur van de privégarage is daar een voorbeeld van.
Lees verder »

Leiden wil grote ondergrondse fietsenstalling bouwen

Als het aan het college van Leiden ligt, komt er een grote fietsenstalling onder het Stadhuisplein. De politieke steun voor het voorstel lijkt toe te nemen.
Lees verder »

Den Haag wil tien procent meer fietsers in 2010

plaatje

Voor de Hagenaars moet het de komende jaren aantrekkelijker worden om vaker de fiets te pakken. De gemeente gaat nieuwe fietspaden aanleggen en bestaande fietspaden met een slecht wegdek opknappen.
Lees verder »

50.000 huurfietsen voor Beijing

Massale inzet van huurfietsen moet de luchtkwaliteit in Beijing tijdens de Olympische Spelen garanderen.
Lees verder »

Fietsen, net zo makkelijk

Breda roept op om vaker de fiets te nemen. Een postercampagne en de slogan ‘Fietsen, net zo makkelijk', moeten het fietsgebruik stimuleren.
Lees verder »

Gerichte voorlichting vermindert aantal fietsdiefstallen in Den Haag

Persoonlijke voorlichting over fietsdiefstal blijkt effectief. In Den Haag wezen studenten van het Mondriaancollege de bewoners van de wijk Bezuidenhout op de mogelijkheden om zelf fietsdiefstal te voorkomen. Het aantal fietsdiefstallen daalde met 57 procent.
Lees verder »

Fietsvriendinnen vragen subsidiesteun van gemeenten

plaatje

In 1996 startte in Tilburg een project om buitenlandse vrouwen op de fiets te helpen. Inmiddels is het een project van landelijke omvang, gedragen door de stichting Landelijk Steunpunt Fiets (LSF). En bekende namen als wielrenster Leontien van Moorsel en minister Ella Vogelaar laten blijken achter het project te staan.
Lees verder »

Hogesnelheidstreinen nog niet fietsvriendelijk

Kan de fiets ook mee met de trein over langere afstanden? De overkoepelende Europese organisatie van fietsbonden (ECF) deed daar met steun van de EC uitgebreid onderzoek naar. De oogst valt tegen. Nederland scoort een achtste plaats.
Lees verder »

Meer jonge verkeersdoden en -gewonden bij start nieuwe schooljaar

De start van het schoolseizoen vormt een gevaarlijke periode voor veel scholieren, zo blijkt uit de cijfers over de afgelopen 20 jaar die VVN verzamelde. Het aantal fietsslachtoffers neemt aanzienlijk toe.
Lees verder »

Nederlanders fietsen het meest

Vier op de tien Nederlanders geven aan dat de fiets voor hen het belangrijkste vervoermiddel is. Nederland staat daarmee Europees gezien aan de top.
Lees verder »

Ook in Barcelona slaan gratis huurfietsen aan

plaatje

Ook in Barcelona blijkt het elektronisch verhuren van fietsen aan te slaan. Dit voorjaar werd gestart met 200 fietsen, inmiddels zijn het er al 1500. Eind van het jaar moeten dat er 3000 zijn, verdeeld over 200 verhuurstations.
Lees verder »

Schaarste aan fietstrommels in Rotterdam

De fietstrommel is een gewild object voor Rotterdammers. Er liggen 900 aanvragen bij Stadstoezicht, terwijl de dienst geld heeft voor 40 nieuwe trommels per jaar.
Lees verder »

Zaanstad in actie tegen fietsdiefstal

De gemeente Zaanstad en de politie binden samen de strijd aan tegen fietsdiefstal in het centrum van Zaandam. De politie voert meer fietscontroles uit, de gemeente heeft het aantal fietsrekken in het centrum uitgebreid.
Lees verder »

Wisselend effect verkeerseducatie jonge kinderen

plaatje

De effectiviteit van verkeerseducatieprogramma’s voor jonge kinderen verschilt sterk. Zo blijkt bijvoorbeeld het programma ‘Veilig op Weg’ dat zich richt op de dodehoek veel beter te scoren dan de ‘Instructieles Zwaar verkeer.’
Lees verder »

Amsterdam wil 70 miljoen uittrekken voor fietsbeleid

Tussen nu en 2010 wil Amsterdam 70 miljoen investeren in fietsbeleid. Doel: minimaal het op peil houden van het huidige aandeel fietsers.
Lees verder »