dinsdag 3 mei 2011

BERICHTEN UIT DE VAKWERELD

Fiets kan meer betekenen in het vrijetijdsverkeer

plaatje

Er valt nog veel te winnen voor de fiets in het vrijetijdsverkeer. Dat valt af te leiden uit het rapport Eropuit! Nederlanders in hun vrije tijd buitenshuis, van het Sociaal Cultureel Planbureau. De auto is nog steeds dominant, terwijl driekwart van de vrijetijdsverplaatsingen plaats heeft binnen een straal van tien kilometer.
Lees verder »

Nederlandse fietsexperts ook actief in Macedonië

Nederlandse fietsexperts zwermen uit over de wereld. Recent zond het Fietsberaad een aantal fietsexperts naar Canada en de VS. En de organisatie Interface for Cycling is al langer actief in een aantal landen in Zuid-Amerika, Afrika en Azië waaronder Brazilië en India. Daaraan kan nu ook Macedonië worden toegevoegd.
Lees verder »

Kinderen fietsen minder

plaatje

Kinderen fietsen steeds minder waardoor scholen als gevolg van het gebrek aan fietsvaardigheid afhaken bij het praktisch Verkeersexamen. Dit stelt VVN naar aanleiding van een onderzoek rond het Verkeersexamen.
Lees verder »

Eerste ‘weesfietsenoogst’ parkeersysteem Smakkelaarsveld

In maart 2011 is in fietsenstalling Smakkelaarsveld in Utrecht een nieuw fietsparkeersysteem geïnstalleerd. De fietsparkeerplekken zijn voorzien van speciale klemmen die meten hoe lang een fiets in de stalling staat. Zo zijn weesfietsen en te lang gestalde fietsen makkelijker te herkennen. 175 weesfietsen stonden er langer dan 14 aansluitende dagen. Deze fietsen zijn verplaatst naar het gemeentelijk fietsendepot.
Lees verder »

Fiets krijgt steuntje in de rug van de Kamer

Of de fiets in de komende Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte een prominente plaats krijgt, valt nog te bezien. Als het aan minister Schultz ligt, zijn vooral regionale overheden verantwoordelijk voor de fiets. Maar de Tweede Kamer neemt daar geen genoegen mee.
Lees verder »

Nieuwe fietsprojecten in Londen moeizaam van start

plaatje

Londen zet zich de laatste jaren met groot enthousiasme in om de fiets een prominentere plaats te geven. Niet alleen zijn op grote schaal leenfietsen geïntroduceerd, ook het fietsnetwerk wordt opgewaardeerd. En ieder succes wordt breed uitgemeten door de Londense burgemeester Boris Johnson. De praktijk is echter weerbarstig. Het leenfietsproject loopt toch wat minder soepel dan gedacht en de blauwe fietsstroken blijken bij nader inzien nog weinig nieuwe fietsers te trekken.
Lees verder »

Fietsen langs een drukke autoweg is niet gezond

Op fietsroutes met veel autoverkeer is de blootstelling aan luchtverontreiniging tot 40% hoger dan op fietsroutes met minder autoverkeer. Daarmee moeten wegbeheerders rekening houden bij de aanleg van fietspaden. Dat stelt Moniek Zuurbier in een promotieonderzoek dat ze deed bij de GGD Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden en Universiteit Utrecht.
Lees verder »

Heerlen geeft zestigplussers subsidie op aanschaf elektrische fiets

Vanaf medio maart kunnen 60-plussers in Heerlen subsidie krijgen voor de aanschaf van een nieuwe elektrische fiets. De gemeente trekt er in totaal een ton voor uit.
Lees verder »

Fietsers besteden net zoveel als automobilisten in de supermarkt

plaatje

Fietsers geven per supermarktbezoek minder geld uit, maar komen vaker. Hierdoor zijn ze over een hele week gezien verantwoordelijk voor minstens evenveel bestedingen als mensen die met de auto komen.
Lees verder »

ProRail maakt fietskluizen geschikt voor dagverhuur

Bij vijf stations start ProRail in samenwerking met NS Fiets met een proef waarbij fietskluizen geschikt gemaakt worden voor dagstallers. Het gaat om Arnhem-Zuid, Didam, Leerdam, Beilen en Vleuten.
Lees verder »

Minder fietsdoden in 2010

In 2010 kwamen 162 fietsers om het leven in het verkeer. Dat is iets minder dan de voorafgaande jaren. In totaal werden 640 verkeersdoden geregistreerd.
Lees verder »

Nieuw station Houten en fietstransferium in gebruik

plaatje

In Houten zijn twee nieuwe stations in gebruik genomen: station Houten en station Houten en Houten Castellum. Onder station Houten is tevens een nieuwe moderne fietsenstalling geopend.
Lees verder »

RFID-tag maakt het mogelijk fietsers te belonen

De Amerikaanse firma Dero biedt sinds kort een product aan om fietsers te tellen. Anders dan bij bestaande tellers werkt de Dero-teller met RFID-tag. Dat betekent dat individuele fietsers zijn te herkennen en dat opent mogelijkheden voor bijvoorbeeld beloningssystemen.
Lees verder »

Portland staat model als fietsstad in VS

plaatje

Portland is één van de meest succesvolle fietssteden in de VS. Sinds 1990 is het fietsaandeel verzesvoudigd. New York blijft daarbij nog ver achter.
Lees verder »

Start nieuwe competitie voor beste fietsstad van Nederland

De Fietsersbond nodigt alle gemeenten in Nederland uit om zich kandidaat te stellen voor de titel Fietsstad 2011. De kandidaat-steden worden beoordeeld op de belangrijkste fietsroutes naar winkels, stations, sportvoorzieningen enzovoort, maar ook op een speciaal thema ‘Onderweg naar school’. Het gaat daarbij om de schoolomgeving maar ook om de routes er naar toe.
Lees verder »