maandag 3 december 2007

BERICHTEN UIT DE VAKWERELD

Fiets als instrument voor city-marketing

plaatje

Zet de fiets in als marketinginstrument om het imago van steden op te vijzelen. Dat is de nieuwe aanpak waarmee men Nordrhein-Westfalen de positie van de fiets wil versterken. De fiets is immers een uiterst effectief instrument als het gaat om de beleving van de binnenstad te verbeteren, aldus de plannenmakers.
Lees verder »

Eerste groene golf voor fietsers

In de Raadhuisstraat in Amsterdam is sinds kort een groene golf gerealiseerd voor fietsers die vanaf het Paleis op de Dam naar de Prinsengracht fietsen en omgekeerd. Ook de doorstroming van het openbaar vervoer in de richting stad-uit is hierdoor verbeterd.
Lees verder »

Amsterdam meest fietsvriendelijke stad

plaatje

Aparte fietspaden, verkeerslichten voor fietsers en speciale fietsparkeervoorzieningen. Dat zijn enkele redenen waarom Amsterdam op de eerste plaats is beland van de top 11 van meest fietsvriendelijke steden wereldwijd.
Lees verder »

Fietsers in de regen krijgen vaker groen

Fietsers die de kruising van de N324 en de Trompetterstraat in Grave willen oversteken, krijgen vaker groen, afhankelijk van de weersomstandigheden en de verkeersdruk van het overige verkeer. Hiermee experimenteert de provincie Noord-Brabant. Het aantal fietsers dat door rood rijdt moet hierdoor afnemen.
Lees verder »

Lent en Arnhem Zuid eerste stations met Bikedispenser

plaatje

Op 14 november vond de officiële opening plaats van de Bikedispenser in Arnhem, een geautomatiseerd verhuursysteem van openbaar vervoer fietsen. Het systeem biedt (trein)reizigers de mogelijkheid om via station Arnhem Zuid en Nijmegen Lent met de fiets hun bestemming te bereiken. De Bikedispenser in Arnhem Zuid biedt ruimte aan 50 fietsen. In de automaat in Lent kunnen 100 fietsen maar er wordt begonnen met 30 fietsen.
Lees verder »

Maximumsnelheid van bromfiets op de rijbaan wordt 45 km/uur

De maximumsnelheid van de bromfiets op de rijbaan wordt verhoogd naar 45 km/uur. De maximumsnelheid van de bromfiets op het (brom)fietspad blijft ongewijzigd, dus 30 km/uur binnen de bebouwde kom en 40 km/uur buiten de bebouwde kom. Naar verwachting treedt de nieuwe maximumsnelheid van de bromfiets op de rijbaan medio 2008 in werking.
Lees verder »

Meer fietsstraten in Zwolle

plaatje

Op donderdag 22 november 2007 is de vierde fietsstraat in Zwolle officieel in gebruik genomen. De aanleg had nogal wat voeten in de aarde. De bewoners zagen aanleg niet echt zitten. Dat weerhoudt Zwolle er niet van op de ingeslagen weg voort te gaan.
Lees verder »

Nijmegen trekt geld uit voor betere afstelling verkeerslichten

Opknappen en verbeteren van schoolfietsroutes, meer stallingsvoorzieningen in de binnenstad, uitbreiding van het fietsnetwerk in Nijmegen-Noord en betere afstelling van verkeerslichten. Dat zijn enkele van de prioriteiten in Nijmegen voor de periode 2008-2010.
Lees verder »

Ook in Rome goedkope huurfietsen

plaatje

Rome is de volgende in de reeks steden die op grote schaal huurfietsen beschikbaar stellen. Daarmee sluit de Italiaanse hoofdstad zich aan bij onder meer Berlijn, Wenen, Parijs en Barcelona.
Lees verder »

OV-fiets als echte publieksfiets

In de gemeente Ede is het startsein gegeven voor een proef waarbij gebruikers hun OV-fiets voor 0,65 euro extra kunnen terugbrengen op een andere plek dan waar ze hem hebben gehuurd. Het aantal plekken waar je in Ede OV-fietsen kunt huren groeit bovendien van één naar zeven.
Lees verder »

Ook oplaadpunten in gemeentelijke fietsenstallingen

Als het aan Sparta ligt worden ook gemeentelijke fietsenstallingen in de toekomst voorzien van oplaadpunten voor elektrische fietsen. Het aantal oplaadpunten in horecavoorzieningen groeit inmiddels gestaag.
Lees verder »

Skilift voor fietsers

plaatje

Heuvels weerhouden nogal wat mensen ervan om de fiets te gebruiken. In de Noorse stad Trondheim werd daarom een aantal jaren geleden een fietslift gemaakt. Die werkt nog steeds, maar het project heeft nog niet tot navolging geleid.
Lees verder »

Verkeer en Waterstaat gaat weesfietsen aanpakken

Het kabinet wil dat weesfietsen geruimd worden. Binnenkort zal een actieplan worden opgesteld met als doel vooral de onbewaakte fietsenstallingen in de stationsomgeving op te schonen. Weesfietsen bezetten daar soms 20 procent van de totale capaciteit.
Lees verder »

Vorig jaar 760 duizend fietsen gestolen

Vorig jaar zijn in Nederland 760 duizend fietsen gestolen. Eén op de twintig fietsbezitters raakte op die manier ten minste één fiets kwijt. Bij jongeren is dit zelfs één op de zeven. In stedelijke gebieden is de kans dat je fiets ontvreemd wordt drie keer zo hoog. Slechts drie op de tien slachtoffers deden aangifte van de diefstal, zo meldt het CBS.
Lees verder »

Zuid Holland: nieuwe fietsverbindingen tussen stedelijke centra

plaatje

Meer mensen op de fiets en meer fietskilometers. Dat is kortweg de doelstelling van het nieuwe fietsplan, dat GS in concept hebben vastgesteld. Nieuw in dit plan is de aandacht voor fietsverbindingen tussen stedelijke centra.
Lees verder »