dinsdag 3 januari 2012

BERICHTEN UIT DE VAKWERELD

Topics in 2011: stallen en verkeersveiligheid

plaatje

De Fietsparkeertool en Fietsberaad publicatie 19 waren in 2011 veel gedownloade publicaties, zo blijkt uit de bezoekerscijfers. De nieuwsberichten geven een divers beeld te zien, met veel belangstelling voor fietsnelwegen maar ook voor de IKEA-bakfiets. Fietsberaad.nl telde in 2011 ruim 134.000 unieke bezoekers die samen meer dan een miljoen pagina's bekeken.
Lees verder »

'Beter benutten' betekent vooral beter stallen

Het pakket maatregelen dat minister Schultz heeft aangekondigd in het kader van het programma Beter Benutten betekent voor de fietser vooral dat stallingsvoorzieningen worden verbeterd.
Lees verder »

Amsterdam: veel verkeersslachtoffers onder fietsers

Het aantal ernstige slachtoffers van verkeersongevallen in Amsterdam is de afgelopen jaren gestegen van 785 in 2006 naar 950 in 2009. In 2011 vielen er (tot medio december) 22 doden in het Amsterdamse verkeer. Maar liefst 56% van de ernstig gewonden was fietser, terwijl fietsers voor 23% van alle verplaatsingen in de stad zorgen. 
Lees verder »

Den Haag wil achterstand stallingen wegwerken

plaatje

Uit tellingen blijkt dat het aantal fietsers in Den Haag in 2010 met 9% is toegenomen ten opzichte van 2006. Opzet is om het gebruik van de fiets in de periode tot 2020 met nog eens 30 procent te laten groeien. Bottleneck vormt in Den Haag nog het gebrek aan stallingen en dat is één van de speerpunten in het nieuwe Meerjarenprogramma Fiets van de gemeente.
Lees verder »

Checklist veilig fietsen naar school

Wijken voor de Fiets heeft een checklist opgesteld waarmee schooldirecties en/of oudercommissies kunnen nagaan hoe fietsvriendelijk hun school is. Aan de hand van de onderwerpen beleid, participatie, educatie, activiteiten en inrichting, worden in totaal 25 criteria genoemd die een indicatie geven van de fietsvriendelijkheid.
Lees verder »

Een op de drie Amsterdammers fietst naar het werk

Een derde van de werkende Amsterdammers fietst in de regel naar het werk, dit zijn in totaal bijna 128.000 Amsterdammers. Hiervan werken er 120.000 in de stad, bijna 8.000 Amsterdammers stappen regelmatig op de fiets naar een werkplek buiten de stad, aldus de Dienst Onderzoek en Statistiek van de gemeente.
Lees verder »

Hoge boetes dringen onverlicht fietsen terug

plaatje

Als hogere boetes worden uitgedeeld voor onverlicht fietsen en de pakkans wordt opgevoerd, neemt het aantal fietsers dat zonder licht rijdt substantieel af. En dat heeft een gunstig effect op de verkeersonveiligheid. Dat is strekking van de afstudeerscriptie van Maarten de Lange, die hierop afstudeerde aan de Universiteit van Tilburg.
Lees verder »

Elektrische fiets krijgt rol van betekenis in modal split

Het aantal fietsverplaatsingen in de spits in Haaglanden kan de komende jaren met 1% tot 5% stijgen ten gevolge van de opkomst van de elektrische fiets. Het aantal autoverplaatsingen in de spits zal hierdoor met 0,5% tot 1,5% afnemen.
Lees verder »

Engels onderzoek: snelheidsreductie autoverkeer belangrijkste maatregel voor veiligheid fietsers

Het reduceren van de snelheid van motorvoertuigen heeft het grootste effect op de veiligheid van fietsers. Tot deze conclusie komt het Engelse Department for Transport in een internationale literatuurstudie naar de risicofactoren voor fietsers.
Lees verder »

Industrie pleit voor keurmerk fietsverlichting

plaatje

Wie met een nagenoeg leeg maar net gloeiend ledlampje bungelend aan de jas in het donker fiets, voldoet al aan de wet. Dat is een doorn in het oog van de fabrikanten van fietsverlichting. Die wijzen naar Duitsland en Frankrijk, waar de wet eisen stelt aan onder andere lichtsterkte en lichtverdeling. Een keurmerk voor fietsverlichting is dan ook in Nederland hard nodig vinden ze.
Lees verder »

KiM: Aandeel van de fiets zal afnemen

Het aandeel van de fiets kan in de toekomst wat minder worden. Dat komt omdat allochtonen minder fietsen en door het toegenomen autobezit op het platteland en de schaalvergroting van voorzieningen. Dit stelt het Kennisinstituut voor Mobiliteit (KiM).
Lees verder »

Regensensor ook in Groningen

plaatje

Na Noord-Brabant voert nu ook de gemeente Groningen de regensensor in. Fietsers krijgen vaker groen als het regent. Bij de officiële openingshandeling bij de Oosterbrug kwam de regen nog uit een brandweerspuit.
Lees verder »

Regio Arnhem-Nijmegen investeert in stallingen

Het komend jaar wordt het aantal fietsenstallingen bij diverse stations in Arnhem en Nijmegen flink uitgebreid. In Nijmegen alleen al worden ruim 5000 extra fietsplaatsen gecreëerd rond het centraal station. Eerder al werd de gratis fietsenstalling bij station Arnhem uitgebreid met 400 plaatsen.
Lees verder »

Snorfiets haalt bromfiets bijna in

Het aantal snorfietsen is de laatste jaren veel harder gestegen dan het aantal bromfietsen. Begin 2011 waren er 475 duizend snorfietsen en 527 duizend bromfietsen. De snorfiets heeft de bromfiets bijna ingehaald. Jongeren bezitten vaker een bromfiets dan een snorfiets. Vrouwen hebben eerder een snorfiets, met uitzondering van de jonge vrouwen. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.
Lees verder »

Velocity 2013 niet naar Brabantstad

Velocity 2013 zal worden georganiseerd door Wenen. Brabantstad ziet het evenement aan zich voorbij gaan.
Lees verder »

Vlaanderen nomineert 18 fietssteden

18 steden en gemeenten in Vlaanderen dingen mee naar de titel Fietsstad/Fietsgemeente 2012. Een deskundige jury heeft de genomineerden zorgvuldig geselecteerd. Maar liefst 71 steden en gemeenten schreven zich in voor de eerste editie van deze wedstrijd. In juni 2012 wordt de winnaar bekend.
Lees verder »