maandag 5 juli 2010

BERICHTEN UIT DE VAKWERELD

Fietsberaad introduceert Fiets en Win

plaatje

In Apeldoorn en Eindhoven is een begin gemaakt met Fiets-en-Win. Fietsers die gebruik maken van een gratis bewaakte stalling maken kans op mooie prijzen. Het Fietsberaad ontwikkelde het systeem als nieuw marketinginstrument om het fietsgebruik te stimuleren.
Lees verder »

Beloning helpt om gebruik fietshelm op te voeren

Zes Zeeuwse basisschoolleerlingen ontvingen een prijs van de provincie omdat ze op weg naar school regelmatig een fietshelm dragen. Die is gratis verstrekt in het kader van de campagne 'Coole kop, helm op!'.
Lees verder »

Veel automobilisten willen wel fietsen

plaatje

Vier van de tien automobilisten peinzen er niet over om de fiets te pakken naar het werk. Maar de rest denkt er min of meer serieus over na. De groep potentiële fietsers is dus groot. Met een beetje duwen en trekken zijn die wellicht over de streep te helpen. De portemonnee is daarbij de gevoelige plek, zo blijkt uit een studie van TNO naar de mogelijkheden om fietsen naar het werk te stimuleren.
Lees verder »

Betonnen fietspaden moeten wilde zwijnen weerstaan

plaatje

Rond Ede, Rheden en Wageningen zijn deze week weer enkele kilometers nieuw fietspad in gebruik genomen. Uitgevoerd in beton moeten ze boomwortels en wilde zwijnen weten te weerstaan.
Lees verder »

Erkenning voor I-CE

De directeur van I-CE Roelof Wittink heeft tijdens de Velo City Global conferentie 2010 in Kopenhagen de Leadership Award voor fietspromotie 2010 ontvangen.
Lees verder »

Brabant gaat fietsnetwerk doorlichten

plaatje

Na Friesland gaat nu ook Zuidoost-Brabant het fietspadennet doorlichten. Met een geïnstrumenteerde auto wordt de kwaliteit van het ruim 1000 km omvattende netwerk in kaart en in beeld gebracht.
Lees verder »

Gezondheidsvoordelen fietsen door stad wegen zwaarder dan de risico’s

Ondanks alle gevaren die je als fietser tegen kunt komen in het verkeer, is het toch een stuk gezonder om de auto te laten staan en met de fiets te gaan. Dat stelt het IRAS (Institute for Risk Assessment Sciences) van de Universiteit Utrecht en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).
Lees verder »

München scoort met FietsSter campagne

plaatje

'Radlstar' heet de eigentijdse campagne waarmee de stad München de fiets weer een wat cooler imago heeft gegeven. Fietsers konden zich door een professionele fotograaf laten vereeuwigen en het publiek mocht de winnaar kiezen. En daarmee vielen aardige prijzen te winnen.
Lees verder »

Rostock: meer dan verdubbeling fietsgebruik

De Duitse stad Rostock wist het fietsgebruik in tien jaar tijd meer dan te verdubbelen. Volgens de gemeente komt dat door een actief fietsbeleid, waarbij het meenemen van de fiets in het ov een belangrijke rol speelt.
Lees verder »

Opheffen overwegen alleen na overleg met belangenorganisaties

plaatje

Soms voldoet een simpele brug-in-brug. Ergens anders is een nieuw viaduct de enige oplossing. Maar vooral belangrijk is dat vroegtijdig wordt nagedacht over het voorkomen van barrièrevorming, bijvoorbeeld wanneer gelijkvloerse spoorwegovergangen dreigen te verdwijnen. De betrokken organisaties hebben hier met Prorail afspraken over gemaakt.
Lees verder »

Venray start met 'fietscirculatieplan'

In Venray is het centrum nu definitief fietsvrij. In de winkelstraten mag niet meer worden gefietst én geparkeerd. Daar staat tegenover dat de gemeente de fietser alternatieven biedt.
Lees verder »

Opzienbarende resultaten Duitse communicatiecampagne

plaatje

Met soms brutale, soms ironische, maar ook met ernstige en motiverende leuzen zijn vorig jaar automobilisten in vier Duitse steden bewerkt om over te stappen op de fiets. De resultaten lijken bijna te mooi om waar te zijn. Een kwart zegt zijn gedrag te hebben aangepast.
Lees verder »