maandag 4 augustus 2008

BERICHTEN UIT DE VAKWERELD

Bewoners geven zelf informatie over buurtstallingen

plaatje

Negen jaar geleden begon de Stichting Bewoners Overleg Bomenbuurt in Den Haag met een eigen fietsenstalling. Inmiddels beheert de stichting zonder winstoogmerk twee stallingen. De inkomsten van de stallingen worden gebruikt voor buurtactiviteiten. Spin-off van het initiatief is een website waar de beschikbare (buurt)stallingsruimte in heel Den Haag in kaart wordt gebracht.
Lees verder »

OV-fiets voor de camping

In Renesse is de eerste OV-fiets op Schouwen Duiveland uitgeleend. De OV-fiets vormt op Schouwen-Duiveland volgens de provincie Zeeland een 'mini openbaarvervoersysteem' voor de korte afstanden tussen recreatieve bestemmingen
Lees verder »

Stations kunnen nog meer aandacht schenken aan de fiets

plaatje

Veilige en gratis parkeer- en stallingsmogelijkheden op de stations staan hoog op het verlanglijstje van de forens. Evenals goede bereikbaarheid van de stations, zowel per fiets als per auto.
Lees verder »

Fietsplatform introduceert nieuwe websites voor de consument

Het Fietsplatform heeft naast de eigen site twee nieuwe websites in de lucht gebracht. Naast www.fietsplatform.nl zijn dit www.landelijkefietsroutes.nl en www.nederlandfietsland.nl. Het Fietsplatform wil hiermee een beter overzicht bieden van recreatieve fietsmogelijkheden in Nederland.
Lees verder »

Deel 65-plussers verkiest gratis ov boven de fiets

plaatje

De extra reizigers als gevolg van gratis openbaar vervoer komen voor een deel van de fiets. Dat blijkt uit onderzoek rond de experimenten met gratis ov voor 65-plussers in onder andere Nijmegen en Parkstad Limburg. Door gratis ov gaan ouderen meer maatschappelijke activiteiten ondernemen.
Lees verder »

Fietsvergoeding naar 15 cent

Alle rijksambtenaren krijgen vanaf 1 juli 2008 een vergoeding van 15 cent per kilometer voor het gebruik van de fiets in het woon-werkverkeer. Dat is een dubbeltje meer dan voor die tijd.
Lees verder »

Framenummers verplicht bij nieuwe fietsen

Alle nieuwe fietsen moeten over twee jaar een uniek framenummer hebben. Dit schrijven minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Huizinga (Verkeer en Waterstaat) in een brief aan de Tweede Kamer.
Lees verder »

Budapest op de fiets

Budapest heeft een nieuw stedelijk fietsactieplan geïntroduceerd. Het Fiets Budapest programma wil op de midden- en langetermijn het fietsen in de stad verbeteren.
Lees verder »

OV-fiets moet ook forens-fiets worden

Overdag een fiets voor forensen die in de stad werken en ’s nachts voor forensen die in de stad wonen. Dat is het idee achter de forens-fiets. Mogelijk komt er een proef in Amsterdam.
Lees verder »

Project ‘Tegenwind’ ook in Arnhem succesvol tegen fietsdiefstal

Ook in Arnhem is de aanpak om fietsendiefstal aan te pakken volgens de methode 'Tegenwind' succesvol gebleken. Bij deze aanpak letten politiemensen op specifieke kenmerken van fietsen cq. berijders die erop kunnen wijzen dat de fiets gestolen is.
Lees verder »

Spaakbeschermers moeten voorkomen dat kindervoeten tussen spaken belanden

plaatje

Per jaar komen er 4.400 kinderen tussen de 0 en 12 jaar oud op de Eerste Hulpafdeling van een ziekenhuis terecht omdat ze met hun voet tussen de spaken van een fiets terecht zijn gekomen. Het gaat vooral om kinderen die bij hun ouders achterop de fiets zitten. Dit meldt de Stichting Consument en Veiligheid.
Lees verder »

Verplichte fietshelm weer in beeld

Als het aan minister Eurlings ligt, wordt de fietshelm voor kinderen verplicht. Hij schrijft dat in een brief aan de Kamer als toelichting op het Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2008-2020.
Lees verder »

Waterbus populair bij fietsers

De Waterbus tussen Rotterdam en Dordrecht heeft grote aantrekkingskracht op fietsers. Rond 60% van de passagiers heeft een fiets mee, en 70% van het voor- en natransport van de Waterbus wordt per fiets gedaan.
Lees verder »

Website over fietssnelwegen

Een nieuwe website van Goudappel Coffeng geeft een beknopt overzicht van hoogwaardige stedelijke en regionale fietssnelwegen die momenteel in Nederland worden ontwikkeld.
Lees verder »