maandag 1 februari 2010

BERICHTEN UIT DE VAKWERELD

Focus op hoofdfietsroutes bij sneeuw en gladheid

plaatje

Nederland is in de ban van het winterweer. Veel sneeuw en zeer lage temperaturen doen het verkeer haperen: gladde en onbegaanbare wegen, extra files, treinen en bussen die stilstaan, geannuleerde vluchten. Het straatbeeld kent door gladheid ook minder fietsers. Een rondgang langs enkele gemeenten leert dat de gladheidsbestrijding zich meestal concentreert op het hoofdfietsroutenet.
Lees verder »

Amsterdams Fietsdepot verzamelt 120 fietsen per dag

Het Fietsdepot in Amsterdam kreeg in 2009 van de stadsdelen 44.246 fietsen aangeleverd. Dat komt neer op zo'n 120 fietsen per dag. 27.500 fietsen werden bestempeld als wrak. In 2008 werden 39045 fietsen ingezameld.
Lees verder »

Voorrang voor fietsers op Capelse rotondes

plaatje

Het Capelse college wil meer ruimte voor de fiets. Dat blijkt uit het Fietsplan Slim op de fiets. Capelle streeft er naar dat in 2020 het fietsgebruik met drie procent is toegenomen ten opzichte van 2007.
Lees verder »

Brabant gaat toch in de hoogste versnelling

Provinciale Staten van Brabant kiezen voor een ambitieuze aanpak om het fietsen te bevorderen. Van de drie voorgestelde scenario's is gekozen voor de meest vergaande variant waarbij de provincie een nadrukkelijke voortrekkersrol op zich neemt.
Lees verder »

Campagne moet doorstroming op rotonde verbeteren

Enschede is een campagne gestart om fietsers te bewegen richting aan te geven op rotondes. Directe aanleiding vormde de problemen op de rotonde aan de Haaksbergerstraat, een bekende bottleneck in de stad.
Lees verder »

Nieuwe fietsplannen in Zwolle

plaatje

Zwolle wil er dit jaar alles aan doen om de positie in de toptien van fietsgemeenten te versterken. De gemeente kondigt daartoe een aantal plannen aan die samen met de provincie worden uitgevoerd.
Lees verder »

Eindhoven haalt Europese subsidie binnen

De EU steunt de gemeente Eindhoven met 300.000 euro in haar streven om het fietsklimaat in Eindhoven verder te verbeteren. Samen met vijf andere Europese steden, waaronder projecttrekker Göteborg en verder Parma, Riga, Boedapest en London Kensington & Chelsea, zal dit voorjaar een 3-jarig project starten onder de naam CARMA: Cycling Awareness Raising and MArketing.
Lees verder »

Fietsers zijn fitter

De eerste resultaten van het Rotterdamse project 'Op de fiets werkt beter!' zijn hoopgevend. Meer dan de helft van de deelnemers gaat er qua conditie al meetbaar op vooruit.
Lees verder »

Fietsverkoop goed voor bijna 1 mld euro

In 2009 zijn in Nederland ruim 1,3 miljoen fietsen verkocht. De omzet komt naar verwachting uit op zo'n 950 miljoen euro. Dat is 4 procent meer dan in 2008, aldus de RAI Vereniging.
Lees verder »

Staatssecretaris Huizinga lanceert driejarige campagne Heel Nederland Fietst

plaatje

Staatssecretaris Tineke Huizinga van Verkeer en Waterstaat heeft met een ringel aan een levensgrote fietsbel het startsein gegeven voor de landelijke campagne Heel Nederland Fietst. Een driejarige campagne op initiatief van het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) en de Fietsersbond om het fietsen in Nederland een extra impuls te geven.
Lees verder »

Flevoland maakt recreatief fietsplan

De provincie Flevoland heeft samen met de zes Flevolandse gemeenten, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en het Flevo-Landschap een recreatief fietsplan opgesteld. Er moet nu een uitvoeringsprogramma komen, waarin zichtbaar wordt welke bijdragen de deelnemende partijen zelf leveren.
Lees verder »

Gelders fietsnetwerk succesvol

Het nieuwe Fietsknooppuntennetwerk in Gelderland slaat aan. Een onderzoek van het Gelders-Overijssels Bureau voor Toerisme onder 900 gebruikers van het Achterhoekse fietsnetwerk geeft aan dat gebruikers het netwerk beoordelen met het cijfer 8,2.
Lees verder »

Tien redenen om te gaan fietsen

plaatje

Regelmatig fietsen naar het werk verhoogt de fitheid met gemiddeld 13%. En fietsen is een goede manier om overgewicht te voorkomen, want bij een relatief lage intensiteit en lange duur levert het een groot vetverbruik op. Twee van de tien argumenten die TNO verzamelde als onderbouwing van de BOVAG-campagne 'Natuurlijk pak ik de fiets'.
Lees verder »

Zeeland deelt fietshelmen uit

De eerste etappe van het Zeeuws jaar van de fiets begint met het uitdelen van gratis fietshelmen op scholen. De actie vormt onderdeel van de activiteiten rond het jaar van de fiets, waarmee Zeeland inhaakt op de komst van de Tour de France en de Giro.
Lees verder »