woensdag 8 april 2009

BERICHTEN UIT DE VAKWERELD

Meer dan 10.000 bezoekers op Fietsberaad.nl

plaatje

Het aantal bezoekers van de website van het Fietsberaad is de laatste jaren sterk gestegen. In maart 2009 passeerde de website de grens van 10.000 unieke bezoekers per maand.
Lees verder »

Geen 'Stiense ovonde' voor Noord-Holland

De provincie Noord-Holland peinst er niet over om de 'Stiense ovonde' te gaan toepassen. Onduidelijk en gevaarlijk voor fietsers, zo vindt men.
Lees verder »

Fietser profiteert wellicht van kredietcrisis

Gemeenten willen zo'n 70 miljoen aan fietsprojecten eerder realiseren dan gepland. Nijmegen springt eruit met een claim van zeker 20 miljoen op de crisispot van het rijk. Binnenkort zal duidelijk worden in hoeverre deze claims gehonoreerd worden.
Lees verder »

Fiets krachtig middel tegen korte vervuilende autoritten

De fiets is een krachtig middel tegen de korte vervuilende autoritten in de stad. Dit blijkt uit een inventarisatie van het kennisprogramma Solve (Snelle oplossingen van lucht en verkeer).
Lees verder »

Fietsers vaak de klos bij wegwerkzaamheden

plaatje

Fietsers lopen vaak risico's bij wegwerkzaamheden. Dat komt omdat ze zich niet aan de borden houden, maar ook zijn die borden vaak niet duidelijk genoeg. Dat constateert de SWOV op grond van een onderzoek op een aantal locaties.
Lees verder »

Fietsflat bij Centraal Station Rotterdam

Na Den Haag gaat nu ook Rotterdam de fietsparkeerproblemen bij CS aanpakken met een fietsflat.
Lees verder »

Wenen ontwerpt speciale woningen voor fietsers

plaatje

Bike City is een wooncomplex in Wenen dat speciaal is opgezet om aan de behoeften van fietsers tegemoet te komen. Zo zijn er extra grote liften, voorzieningen voor fietsonderhoud en beveiligde stallingen. Het aantal autoparkeerplaatsen is beperkt.
Lees verder »

Meer stallingsruimte bij station Venlo

De bewaakte ondergrondse fietsenstalling en de onbewaakte fietsenstalling op het voorplein van station Venlo worden uitgebreid. De gemeente Venlo draagt bij aan de financiering van de onbewaakte fietsenstalling.
Lees verder »

Honderden extra 'Zwolse' fietsklemmen in binnenstad Zwolle

plaatje

In de binnenstad van Zwolle is een begin gemaakt met het plaatsen van honderden extra fietsklemmen. Het gaat om een extra breed model dat speciaal voor Zwolle is ontwikkeld.
Lees verder »

Meer verkeerslichten in Utrecht uit om doorstroming fietsverkeer te bevorderen

Na de tot nu toe succesvol verlopen proef om de verkeerslichten op de Neude uit te schakelen wil de gemeente Utrecht ook op andere locaties verkeerslichten uitzetten. De verwachting is dat door deze maatregelen met name het fietsverkeer op deze kruispunten beter zal doorstromen.
Lees verder »

Nieuwe fietsen beter beveiligd tegen diefstal

Tot voor kort waren fietsendieven vooral geïnteresseerd in splinternieuwe fietsen en waren fietsen van 1 jaar en ouder veel minder in trek bij het dievengilde. Volgens verzekeraars richten dieven zich tegenwoordig steeds meer op fietsen van 3 en 4 jaar oud.
Lees verder »

'Tram in Groningen verbetert verkeersveiligheid fietsers'

plaatje

De fietser gaat er door de komst van de tram in Groningen op vooruit. Dat wordt geconcludeerd in een rapport dat in opdracht van Project RegioTram is opgesteld. Belangrijkste reden is dat gelijk met de aanleg van de tram de fietsstromen beter worden gebundeld. Hiervoor worden goede fietsvoorzieningen aangelegd. En dat heeft een positief effect op de verkeersveiligheid en ook op het comfort voor fietsers.
Lees verder »

Politie Amsterdam-Amstelland geeft fietsdiefstal prioriteit

Door het in kaart brengen van zogenaamde hotspots waar veel fietsen worden gestolen, hoopt de politie Amsterdam-Amstelland met gerichte campagnes het aantal fietsdiefstallen terug te kunnen dringen.
Lees verder »

Trappers leidt tot meer woon-werkfietsen

plaatje

Bij organisaties waar Trappers als fietsstimuleringssysteem is ingezet, wordt meer naar het werk gefietst en wordt minder vaak de auto gebruikt, aldus een onderzoek.
Lees verder »

Slooppremie voor fietsen

De Duitse stad Mannheim voert een slooppremie voor fietsen in. In tegenstelling tot de auto's, worden de fietsen niet fijngemalen, maar juist opgeknapt.
Lees verder »

Tweede glaspaleis voor Apeldoorn

plaatje

Was de glazen Serre naast V&D al een spraakmakende fietsenstalling, Apeldoorn krijgt er binnenkort een tweede opvallende transparante fietsenstalling bij.
Lees verder »

Tweerichtingen fietspaden leiden tot problemen bij rotondes

Om knelpunten bij rotondes tegen te gaan is het aanbevelingswaardig om in de toekomst hoofdfietsroutes niet meer uit te voeren als tweerichtingsfietspad. Dit stelt de gemeente Doetinchem in de nieuwe concept-Fietsnota.
Lees verder »

Uitleg over fiscale regels zakelijk fietsgebruik

plaatje

Wat zijn de fiscale gevolgen als iemand een OV-jaarkaart tweede klasse gebruikt voor het woonwerk- en zakelijke verkeer plus een fiets van de zaak voor het aansluitend vervoer in het woon-werkverkeer? Op dergelijke vragen geeft een nieuwe brochure van de Taskforce Mobiliteitsmanagement een antwoord.
Lees verder »

VNG ondersteunt Fietsnota Atsma

De VNG is blij met de initiatiefnota ‘Fietsen in Nederland’. Wel vindt de VNG dat prioriteit moet worden gegeven aan stallingen, en niet aan bijvoorbeeld fietsflitspalen.
Lees verder »

Leenfietsen in Barcelona succesvol

plaatje

Ruim twee keer zoveel abonnees als verwacht en ook nog eens goed voor de werkgelegenheid. Het leenfietsproject in Barcelona lijkt na twee jaar een doorslaand succes.
Lees verder »

2e leven voor OV-fietsen in Zuid-Afrika

Tweedehands OV-fietsen krijgen een tweede leven in Zuid-Afrika. OV-fiets schenkt alle afgeschreven OV-fietsen aan de organisatie Interface for Cycling Expertise (I-CE) die, via maatschappelijke organisaties, zal zorgen voor hergebruik van de fietsen in Zuid-Afrika.
Lees verder »