dinsdag 4 maart 2008

BERICHTEN UIT DE VAKWERELD

Foutgeparkeerde fietsen ruimen zonder waarschuwing vooraf soms toegestaan

plaatje

Als verwacht mag worden dat een foutgeparkeerde fiets meer foutparkeerders aantrekt, mag een gemeente zo'n fiets verwijderen. Een waarschuwing vooraf is dan niet nodig. Dat kan afgeleid worden uit een uitspraak van de Raad van State naar aanleiding van een actie van de gemeente Groningen. Daar werd een foutgeparkeerde fiets terecht verwijderd volgens de Raad, hoewel die geen direct gevaar of hinder veroorzaakte.
Lees verder »

Den Haag CS krijgt fietsenflat

Fietsers kunnen nu voor het station CS gratis hun fiets stallen in de fietsenrekken. Maar binnenkort gaat het Koningin Julianaplein voor het station op de schop. Daarom wordt een nieuwe tijdelijke stalling gebouwd met zo'n 2500 plaatsen.
Lees verder »

Fiets mee met draagvleugelboot Dordrecht-Rotterdam

Connexxion is een proef gestart met een sneldienst tussen Rotterdam en Dordrecht. Dit in het kader van het Fileproof project van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. De lijndienst wordt gevaren met een draagvleugelboot die de reistijd verkort van één uur tot 25 minuten tussen Dordrecht en Rotterdam.
Lees verder »

Fietsteller genomineerd voor Intertrafficprijs

Hoe tel je fietsers te midden van druk autoverkeer? Volgens de fabrikant van de Ecocounter gaat het moeiteloos met de door hen ontwikkelde sensoren die de fietsers van de auto's weten te scheiden. Voor de jury van de Intertraffic Innovation Award reden om zo'n teller te nomineren voor deze innovatieprijs.
Lees verder »

Gewoontegedrag moeilijk te doorbreken

plaatje

De één laat de fiets staan als het regent, een ander rijdt gewoon door en trotseert de elementen. En voor de één is een mooi fietspad doorslaggevend, een ander fietst ook als er hobbelkeitjes liggen. Naar de achterliggende motieven om te gaan fietsen komen steeds meer studies los. Ook de TU Delft probeert een vinger te krijgen achter de werkelijke drijfveren van de fietser. Gewoontegedrag speelt een belangrijke rol.
Lees verder »

Gratis bus in Eindhoven trekt vooral automobilisten

plaatje

De gratis bus tijdens koopdagen trekt vooral automobilisten, maar ook fietsers. Dat blijkt uit een evaluatie van de proef met de gratis bus tijdens de drukke decemberdagen in Eindhoven. Tijdens de piekperiode kregen de bussen ruim 15% meer passagiers te verwerken. Een kwart van de nieuwe buspassagiers zou op de fiets zijn gegaan als ze wel hadden moeten betalen.
Lees verder »

Ook Zwolle kampt met tekort aan stallingsruimte

Ook Zwolle kent aanzienlijke fietsparkeerproblemen rond het station. Volgens een notitie van de SP zou het tekort aan fietsparkeerplaatsen inmiddels tegen de 1000 aanlopen. Maar ook in Zwolle kampt men met weesfietsen. En wordt een gratis bewaakte stallingen niet gevonden.
Lees verder »

Ruim twee miljoen fietsen via bedrijfsfietsenplannen verkocht

De totale verkoop van nieuwe fietsen is in 2007 met 6 procent gestegen tot 1,4 miljoen stuks. Van de nieuw aangeschafte fietsen komt 15 procent via bedrijfsfietsenplannen bij de gebruiker. Uit de cijfers van RAI Vereniging en BOVAG blijkt ook dat de verkoop van elektrische fietsen is verdubbeld, tot in totaal 90.000 stuks.
Lees verder »

Londen heeft grootse plannen voor de fiets

plaatje

Burgemeester Ken Livingstone die eerder roadpricing in Londen introduceerde, heeft nu het vizier gericht op de fiets. In navolging van andere Europese steden komt er een gratis fietsverhuursysteem. Maar waar steden als Lyon en Parijs het systeem betalen met reclame-inkomsten, wil men in Londen het plan financieren met belastinggeld.
Lees verder »

Stadsregio Rotterdam investeert € 1 miljoen in fietsvoorzieningen

De regioraad van de stadsregio Rotterdam heeft voor 2008 nog eens € 1 miljoen beschikbaar gesteld voor verdere uitbreiding van fietsparkeervoorzieningen bij stations en haltes van bus, tram, metro en trein. Het project Fiets in de Keten is volgens de Stadsregio zo’n succes gebleken dat in 2008 nog een aantal aanvullende plannen uitgevoerd moet worden.
Lees verder »

Brommers grote vervuilers

plaatje

Brommers blijken schrikbarend veel ultrafijn stof uit te stoten. Dat meldt de Fietserbond. Wie de keus heeft kan maar beter routes met langsrijdende brommers mijden.
Lees verder »