dinsdag 4 november 2008

BERICHTEN UIT DE VAKWERELD

Fietsberaad vraagt aanpassing CROW aanbevelingen turborotondes

plaatje

Het Fietsberaad vreest dat de aanbevelingen uit de nieuwe CROW-publicatie 257 Turborotondes slecht uitpakken voor de veiligheid en het comfort van fietsers. Daarom vraagt het Fietsberaad het CROW om de aanbevelingen aan te passen. In de tussentijd adviseert het Fietsberaad wegbeheerders om een aantal aanbevelingen uit de CROW-publicatie niet toe te passen.
Lees verder »

30 miljoen extra voor fietsbeleid

Minister Eurlings van verkeer en waterstaat trekt 30 miljoen extra uit voor fietsenstallingen bij stations en het opwaarderen van woon-werk-fietsroutes. Het geld wordt uitgegeven in het kader van de Mobiliteitsaanpak die de minister op 22 oktober presenteerde.
Lees verder »

Brussel krijgt fietslift

Op de Kunstberg in Brussel hoeven fietsers vanaf mei 2009 niet meer de steile helling opfietsen. Als tweede stad ter wereld gaat Brussel een fietslift aanleggen die de tweewielers naar boven trekt.
Lees verder »

De MIVB test combinatie fiets en metro samen met Ikea en ProVélo

De Vlaamse vervoerder MIVB is betrokken bij een natransport-fietsservice voor het Ikea-personeel.
Lees verder »

Houten eindelijk officieel fietsstad

plaatje

Na eerder twee keer genomineerd te zijn, mag Houten zich nu echt tooien met de titel Fietsstad 2008. Een jury onder leiding van Jeltje van Nieuwenhoven koos Houten uit vijf genomineerde gemeenten, waaronder Groningen en Nijmegen. De winnaar werd bekend gemaakt op het symposium van de Fietsersbond in Utrecht.
Lees verder »

Gratis vouwfietsen voor ziekenhuismedewerkers

Ziekenhuizen hebben veelvuldig te maken met parkeerproblemen. Het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam loste dat op door een ‘individueel reisbudget’ te introduceren. Daardoor daalde de automobiliteit van medewerkers van ongeveer 45 naar 20 à 25 procent. Het Antwerpse Sint-Vincentiusziekenhuis volgde een andere aanpak.
Lees verder »

Haarlem krijgt dodehoekspiegels

In navolging van Amsterdam en Rotterdam worden in Haarlem worden dodehoekspiegels bij verkeerslichten op onoververzichtelijke kruispunten geplaatst. Met deze spiegels wil Haarlem ongevallen met afslaande vrachtwagenchauffeur voorkomen. De eerste dodehoekspiegel in Haarlem is al geplaatst bij de kruising Spaarndamseweg-Paul Krugerkade.
Lees verder »

KpVV ondergebracht bij CROW

KpVV, Kennisplatform Verkeer en Vervoer, wordt organisatorisch ondergebracht bij CROW, kennisplatform voor infrastructuur, verkeer, vervoer en openbare ruimte. Het Fietsberaad is ondergebracht bij KPVV en verhuist derhalve mee.
Lees verder »

Lokfiets mag

De politie heeft met het neerzetten van een lokfiets geen ander gedrag uitgelokt dan de dief al van plan was. Daarmee heeft de politie niet onrechtmatig gehandeld. Tot die conclusie kwam de Hoge Raad in een zaak waarbij in maart 2006 een fiets bij het station in Deventer werd gestolen.
Lees verder »

Vélib veel gebruikt in voor- en natransport

plaatje

Het Vélib fietsverhuursysteem, dat behalve in Parijs ook al een paar jaar in Lyon draait, spreekt ook ov-reizigers aan. Een flink deel van de gebruikers stapt van de fiets over op het openbaar vervoer, of omgekeerd.
Lees verder »

Nederlanders fietsen ook bij slecht weer, Duitsers niet

Nederlander draaien hun hand niet om voor een buitje regen, bij de Duitsers blijft de fiets dan in het schuurtje staan. Dat blijkt uit een onderzoek van het Duitse Zentrum für Gesundheit die Duitsers, Nederlanders en Denen vroeg naar hun fietsgedrag.
Lees verder »

Nieuw Handboek Verkeerveiligheid

Het nieuwe ‘Handboek verkeersveiligheid’ van CROW telt maar liefst 548 pagina's. De uitgave bundelt dan ook vrijwel alle de kennis op dit gebied in Nederland. Of, zoals CROW zegt, het geeft een evenwichtige en inhoudelijke afspiegeling van de Nederlandse praktijk doordat alle relevante disciplines eraan hebben bijgedragen. Alleen de relatief ‘tijdloze kennis’ wordt behandeld. Hiertoe behoren onder meer modellen, methoden en techniek.
Lees verder »

Nieuwe werkgroep ‘Herziening Leidraad Fietsparkeren' van start

Bij CROW is onlangs de nieuwe werkgroep ‘Herziening Leidraad Fietsparkeren’ van start gegaan.
Lees verder »

Zandpad wordt fietspad

plaatje

Begin volgend jaar kunnen fietsers gebruik maken van een nieuw fietspad tussen Assen en Zeijen. De gemeente verhardt hiervoor 'het oude Schoolpad' dat vroeger met name de schooljeugd uit Zeijen gebruikte.
Lees verder »

SWOV: OFOS helpt tegen dodehoekongevallen

Volgens de SWOV kan het aantal dodehoekongevallen fors worden verminderd. Belangrijkste maatregel is de OFOS danwel het terugleggen van haaientandmarkering, zodat fietsers zich vóór de vrachtauto's opstellen. Dodehoekspiegels aan verkeerslichten helpen niet, aldus de SWOV. De Lexguard wellicht wel.
Lees verder »

Vier op de tien Zwitsers draagt een fietshelm

Het aantal Zwitsers dat een fietshelm draagt loopt gestaag op. Dat zegt de BPA, de Zwitserse organisatie voor ongevallenpreventie. In 2008 droeg 38% van de Zwitserse fietsers een helm. Dat is tweemaal zoveel als in 1999.
Lees verder »