dinsdag 4 januari 2011

BERICHTEN UIT DE VAKWERELD

Fietsers kijken van dag tot dag

plaatje

Woon-werkfietsers kijken naar de lucht, en besluiten vervolgens of ze de fiets pakken. Hoe het weer de dagen ervoor was, maakt niet uit.
Lees verder »

Zeewolde mag vrijliggende fietspaden in 30-km/h-gebieden uit de voorrang halen

De gemeente Zeewolde heeft terecht de fiets op oversteken op 50- en 30km/uur-wegen uit de voorrang gehaald. Het beroep hiertegen van de Fietsersbond is door de Raad van State verworpen.
Lees verder »

Grootste fietsenstalling van Europa opent deuren

Onder het voorplein van het treinstation van Haarlem is een van de grootste fietsenstallingen van Europa in gebruik genomen. De stalling in Haarlem is gratis en wordt bemand. Reizigers kunnen gebruik maken van 4000 fietsplaatsen. Wanneer de werkzaamheden volgend jaar zijn afgerond telt de stalling 5050 plaatsen. Het wordt volgens Haarlem de grootste fietsenstalling van Europa. Hoewel, het Stadsbalkon Groningen telt inmiddels ook ruim 5000 plaatsen.
Lees verder »

Engelse studie: bescheiden toename van het fietsen door voorlichting en betere infrastructuur

plaatje

Er valt een bescheiden winst te boeken als breed wordt ingezet op fietspromotie gecombineerd met verbetering van de infrastructuur. Dat blijkt uit een Britse studie waarbij de uitkomsten van enkele tientallen studies wereldwijd op een rij zijn gezet.
Lees verder »

FietsmaaT verbeterd

Economische ontwikkelingen in het buitengebied kunnen nadelige gevolgen hebben voor de fietskwaliteit van plattelandswegen. Kees Slabbekoorn en Annelieke Landré van waterschap Scheldestromen hebben daarom de FietsmaaT ontwikkeld. Die komt binnenkort voor alle wegbeheerders beschikbaar.
Lees verder »

OV-fiets ook in Belgiƫ

plaatje

Vanaf mei 2011 staan 1000 Blue-bikefietsen klaar op 40 grote treinstations verspreid over heel België. Met deze Belgische variant van OV-fiets bieden de NMBS en FIETSenWERK de treinreiziger een alternatief voor het natransport.
Lees verder »

Meeste ernstig verkeersgewonden vallen onder fietsers

De meeste ernstig verkeersgewonden vallen onder fietsers. In 2008 bijvoorbeeld was 54% van de ernstig verkeersgewonden een fietser. En in tegenstelling tot bij de meeste andere vervoerswijzen is de trend in het aantal ernstig verkeersgewonden onder fietsers stijgend in de periode 1993-2008. Dit blijkt uit de Monitor verkeersveiligheid 2010 die de SWOV heeft uitgebracht.
Lees verder »

NHL Hogeschool richt het Kenniscentrum Shared Space op

NHL Hogeschool richt het Kenniscentrum Shared Space op. Het Kenniscentrum Shared Space wil het concept shared space een bredere basis geven en richt zich op 'kennisontwikkeling, -bundeling en -circulatie'.
Lees verder »

Rondje Duitsland

plaatje

Ze zijn rood en worden uitsluitend bereden door studenten. Dit jaar werden weer 600 exemplaren verloot onder studenten die in Karlsruhe een studie beginnen. De fietsen zijn opgesteld in de vorm van het getal 225 en dat houdt verband met het feit dat Karel Drais – volgens de Duitsers tenminste – 225 jaar geleden de fiets heeft uitgevonden.
Lees verder »

Snelle fietsverbinding tussen Ypenburg en Den Haag centrum

Er komt een nieuwe fietsverbinding over de A4. Dit fietsviaduct is onderdeel van het Trekfietstracé, de fietsverbinding tussen Ypenburg en het centrum van Den Haag, en van de nieuwe snelfietsroute tussen Den Haag en Rotterdam.
Lees verder »

Stallen met gebak

Koffie en thee met gebak. Dat staat klaar voor fietsers die regelmatig gebruik maken van de fietsenstalling op de markt in Oosterhout.
Lees verder »

Startblok voor fietsers

Drijvende fietspaden en een startblok voor fietsers. Twee van de inzendingen die naar voren kwamen bij de ideeënprijsvraag ‘In de kiem gescoord’, georganiseerd door het Cement&BetonCentrum.
Lees verder »

Voordelige readers voor gemeenten

Gemeenten kunnen nog steeds gebruik maken van het aanbod om tegen lage geringe kosten een intelligente reader in te zetten voor het identificeren van fietsen, zo meldt het Centrum Fietsdiefstal.
Lees verder »