dinsdag 3 juli 2012

BERICHTEN UIT DE VAKWERELD

Velo-city Global 2012 Blog

plaatje

Vancouver was enkele dagen het mondiale hart van het fietsbeleid. Ruim 800 beleidsmakers, adviseurs en belangenbehartigers uit met name Europa en Noord-Amerika wisselden kennis en ervaringen uit op de Velo-cityconferentie. Over fietsen in Vancouver, Bogota, Beijing en tal van andere plaatsen. Maar er waren ook fietsoptochten door de stad, al dan niet met een helm op. Voor de deelnemers waren hippe leenfietsen beschikbaar, die je wel naar je hotelkamer moest meenemen omdat stallingen schaars zijn. Een impressie van vijf dagen wereldfietsen, door Fietsberaadcoördinator Otto van Boggelen.
Lees verder »

Amsterdam wil ook voor straatparkeren maximale parkeerduur

Fietsen mogen in de toekomst in Amsterdam Centrum nog maar een beperkte periode ongebruikt op straat staan. Dat schrijft de gemeente in de conceptnota Bereikbare Binnenstad.
Lees verder »

Steeds meer Apps voor fietsers en verkeerskundigen

plaatje

Het aantal apps voor de smartphone is inmiddels bijna niet meer te tellen. In de Appstore van Apple en de Play Market van Google Androïd zijn er vele honderduizenden te vinden. Ook voor de fietser zijn er inmiddels tientallen apps beschikbaar. En steeds vaker worden apps ook ingezet voor verkeersonderzoek.
Lees verder »

België kiest Fietsstad 2012

Antwerpen, Mortsel en Boechout zijn verkozen tot Fietsstad 2012 in België. Het is voor het eerst dat de prijzen worden uitgereikt. Meeuwen-Gruitrode, Vorselaar, Lier, Koksijde, Zemst, Brugge en Gent kregen een eervolle vermelding.
Lees verder »

Veiligheid fiets-/voetveren kan beter

plaatje

Dagelijks maken in Nederland 25.000 mensen gebruik van een fiets-/voetveer, terwijl niet is gewaarborgd dat deze vorm van openbaar vervoer aan een bepaald minimum veiligheidsniveau voldoet. Dat schrijft de Onderzoeksraad voor Veiligheid. 
Lees verder »

Depot Enschede schept ruimte in de stalling

Het weesfietsenbeleid van de gemeente Enschede heeft een positief effect op de hoeveelheid beschikbare stallingsruimte en de aanblik van het station van Enschede. Sinds de opening van het Depot Enschede vorig jaar is in de stationsomgeving 39% stallingscapaciteit vrijgemaakt.
Lees verder »

Duitsland zet in op verdubbeling fietsgebruik in steden

plaatje

Ook in Duitsland legt de centrale overheid het fietsbeleid vooral neer bij de steden en regio's. Gezamenlijk moeten die er voor zorgen dat het fietsaandeel landelijk groeit van 10 procent nu tot 15 procent in 2020. En in de steden moet een verdubbeling haalbaar zijn. Dat staat in het concept Nationaler Radverkehrsplan 2020.
Lees verder »

Promotiecampagne München werpt vruchten af

plaatje

Een fotowedstrijd waarbij 'gewone mensen' zich lieten fotograferen, gevolgd door een verkiezing waarbij de mooiste foto werd beloond. Dat was een opvallend element in de fietscampagne die München vorig jaar hield. Doel was meer aandacht voor de fiets te krijgen, hetgeen zich op termijn zal moeten vertalen in een hoger fietsaandeel. Uit een eerste evaluatie blijkt dat men daar aardig in geslaagd is.
Lees verder »

Rotterdam staat fietsen in voetgangersgebied toe na sluitingstijd

In Rotterdam mogen fietsers  in een groot deel van het centrum fietsen in voetgangersgebieden buiten de winkeltijden.
Lees verder »

Lege kantoren als fietsenstalling

plaatje

Gebruik leegstaande kantoren of winkels als tijdelijke fietsenstalling. Dat was één van de suggesties die de jury van de U-stal prijsvraag ontving op de vraag hoe de fietsenstalling van de toekomst eruit zou kunnen zien. Pop-up parking noemde de inzenders het concept. Met op de vloer geprojecteerde belijning en flexibele stallingsrekken is zo'n stalling snel opgebouwd en weer afgebroken. En gebruikmakend van een app is er altijd wel één te vinden.
Lees verder »

Brussel beproeft rechtdoor-door-rood

In België gaat deze week de regeling rechtsaf of rechtdoor door rood van start in de vorm van een pilot in Brussel.
Lees verder »

Vogelgeluiden in de fietstunnel van de toekomst

plaatje

'Welke vogelgeluid hoort u?' vraagt het matrixbord bij de ingang van de fietstunnel. Aan het einde van de tunnel volgt het antwoord, een merel. Het is een voorbeeld zoals dat PleasantPass voor ogen staat, een bedrijf dat fiets- en voetgangertunnels prettiger wil maken voor de gebruikers.
Lees verder »