vrijdag 3 juli 2009

BERICHTEN UIT DE VAKWERELD

Fiets heeft sterker imago dan de auto

plaatje

De fiets heeft als vervoermiddel in de stad een sterker imago dan de auto. De meeste inwoners van middelgrote steden (65 procent) denken dat ze met de fiets sneller in het stadscentrum zijn dan met de auto. Daarnaast vindt een meerderheid ‘gevoel voor vrijheid’, ‘leuk’, ‘relaxed’ en ‘ontspannend’ meer bij fietsen passen dan bij autorijden. Aan de andere kant vinden de meeste inwoners fietsen iets gevaarlijker en vooral inspannender dan autorijden naar het stadscentrum.
Lees verder »

Handboek Weesfietsen voor gemeenten beschikbaar

Veel gemeenten hebben te maken met fietsen in onbewaakte stationsstallingen die nooit meer opgehaald worden. Om gemeenten te helpen met de aanpak van deze problematiek hebben het ministerie van Verkeer en Waterstaat en de NS het Handboek Weesfietsen laten opstellen.
Lees verder »

Bedrijfsfietsenregeling niet voor de e-bike

Tijdens de behandeling van de begroting van het ministerie van Verkeer en Waterstaat is een motie aanvaard met het verzoek aan de regering om de elektrische fiets aantrekkelijker te maken door het bedrag van de bedrijfsfietsenregeling van € 749 te verdubbelen naar € 1500. Staatssecretaris De Jager laat nu weten daar geen heil in te zien.
Lees verder »

Posad wint Ideeƫnprijsvraag De Fietsvriendelijke Wijk

plaatje

Het Haagse Stedenbouwkundig ontwerpbureau Posad is met het concept Brik winnaar geworden van de openbare ideeënprijsvraag De Fietsvriendelijke Wijk van de Fietsersbond. De jury onder voorzitterschap van Elco Brinkman was unaniem enthousiast over deze inzending die 'een prachtig groen fietsnetwerk combineert met een innovatieve multifunctionele benadering van het begrip fietsenstalling.'
Lees verder »

Brabantse fietser krijgt vaker groen

Bij koud en regenachtig weer krijgen fietsers op diverse plekken in Brabant langer groen licht. De provincie heeft hiermee geëxperimenteerd in Grave en heeft besloten de positieve resultaten in praktijk te brengen.
Lees verder »

Breda trekt verbod in op fietsen stallen in de binnenstad

De gemeente Breda trekt het verbod om (brom)fietsen in de binnenstad te stallen in. De gemeentelijke fietsenstallingen zijn inmiddels gratis geworden. Daardoor is de verwachting dat – zeker in combinatie met de promotie van het gebruik van deze stallingen – de overlast van foutief gestalde fietsen sterk kan worden verminderd.
Lees verder »

DTV Consultants en Fietsberaad winnen publieksprijs

De poster “Fietspad of parallelweg” van DTV Consultants en Fietsberaad heeft op de Verkeerskundige werkdag 2009 van het CROW de publieksprijs voor beste poster gewonnen.
Lees verder »

Eurlings verstrekt 117 miljoen subsidie voor aanpak spoorbarriĆØres

Minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat heeft 117 miljoen euro toegezegd om de spoorse doorsnijdingen op 26 plaatsen in Nederland aan te pakken.
Lees verder »

Fietspunt wordt visitekaartje voor Amsterdam Fietsstad

Amsterdam gaat de naam Fietspunt introduceren als paraplu voor haar fietsactiviteiten. De namen Locker en AFAC verdwijnen. De 'make-over' gaat € 50 000 kosten. Daarnaast wordt € 150 000 geïnvesteerd in een campagne om de stallingen te promoten.
Lees verder »

Gemalen betonpuin als alternatief voor het schelpenpad

plaatje

Op dit ogenblik worden veel schelpenpaden omgebouwd tot betonpad vanweg de hoge onderhoudskosten van schelpenpaden. Experimenten in Drenthe en Zoetermeer laten zien dat gemalen betonpuin ook redelijk voldoet.
Lees verder »

Houten Vinex nog geen echte fietswijk

plaatje

Met 38 procent van de inwoners die dagelijks de fiets pakt, ligt het fietsgebruik in Houten-Vinex nog altijd hoger dan in de meeste andere gemeenten in ons land. Maar elders in Houten ligt het fietsgebruik nog aanzienlijk hoger.
Lees verder »

'Fietsaandeel in krachtwijken met goedkope maatregelen te vergroten'

plaatje

Een fietsparcours bij school met stoere fietsen en bekende personen als rolmodel op de fiets. Dat zijn enkele suggesties die studenten van de Hogeschool Windesheim doen om het fietsaandeel in zogenaamde krachtwijken te vergroten.
Lees verder »

Leenbuggy-service binnenstad Nijmegen uitgebreid

Het aantal leenbuggy’s voor ouders van jonge kinderen die op de fiets naar stad willen in Nijmegen is uitgebreid tot negen stuks.
Lees verder »

Nijmegen pakt foutparkeren aan zolang er stallingscapacteit is

De gemeente Nijmegen bekijkt het effect van borden die fietsers eraan herinneren dat zij hun tweewieler alleen in de daarvoor bestemde klemmen mogen achterlaten. De 'tegels' (diameter 50 cm) worden bevestigd op het wegdek naast een aantal veelgebruikte fietsenrekken in het centrum maar ook op plekken die bekend staan als 'wildparkeerlocatie'.
Lees verder »

Overijssel wil afname fietsaandeel pareren met flankerend beleid

plaatje

Verbetering van de kwaliteit van de hoofdinfrastructuur leidt in Overijssel tot een afname van het fietsaandeel. Tenminste volgens de verkeersmodellen. Overijssel wil door intensivering van het flankerende beleid de voorspellingen weerleggen.
Lees verder »

Bassischolieren krijgen voorlichting over voorkomen fietsdiefstal

plaatje

De gemeente Den Haag en VVN zijn een project gestart tegen fietsdiefstal, gericht op basisscholieren van groep 7 en 8.
Lees verder »

ProRail bouwt 100.000 nieuwe stallingsplaatsen

Op meer dan 150 stations bouwt ProRail de komende vier jaar 100.000 nieuwe fietsstallingsplaatsen. Daarnaast vernieuwt ProRail 35 bestaande bewaakte fietsenstallingen grondig en wordt bekeken hoe stallingen beter benut kunnen worden.
Lees verder »

Riding Bikes with the Dutch

Na de spraakmakend fotoserie van de Amerikaanse fotograaf Brian Wilson ' 82 pictures of bicycles' is nu een Amerikaanse film in de maak over fietsen in Nederland, gezien door Amerikaanse ogen.
Lees verder »

Hagen beschermen fietsers nauwelijks tegen luchtverontreiniging

plaatje

Een haag langs een weg leidt er weliswaar toe dat fietsers achter de heg wat minder schadelijke stoffen binnen krijgen, maar zo'n maatregel zet niet echt veel zoden aan de dijk. Dat blijkt uit een onderzoek van TNO.
Lees verder »