dinsdag 6 september 2011

BERICHTEN UIT DE VAKWERELD

Tilburg blaft

plaatje

 In het kader van de campagne ‘Tiburg fietst’ worden alle middelen ingezet om de fietser te wijzen op de gratis bewaakte stalling op het Pieter Vreedeplein. Een interactieve robothond opgebouwd uit fietsonderdelen liet de inwoners van Tilburg opschrikken als ze hun fiets fout parkeerden.
Lees verder »

Duitsland: meer fietsers, minder slachtoffers

Hoewel het aandeel fietsers in de Duitse steden toeneemt, neemt het aantal verkeersslachtoffers onder fietsers in verhouding af.
Lees verder »

Handboek leenfietsen

plaatje

Nederland ontbreekt nog in het Handbook Optimising Bike Sharing in European Cities. Wie daar verandering in wil brengen, kan in deze nieuwe uitgave van de samenwerkende leenfiets-steden zijn hart ophalen. Want naast de technische merites van de leenfiets wordt ook uitgebreid ingegaan op de argumenten voor- en tegen.
Lees verder »

Fiets-en-Win nu ook in Helmond

Na Apeldoorn en Eindhoven kunnen fietsers nu ook in Helmond in de prijzen vallen als ze hun fiets in één van de – gratis – bewaakte stallingen van de gemeente parkeren.
Lees verder »

Kopenhagen experimenteert met flexibel parkeren

plaatje

Overdag voor de fiets, ’s avonds voor de auto. Dat is het idee achter flexibel parkeren zoals dat sinds kort in Kopenhagen wordt beproefd.
Lees verder »

Landelijke Fiets naar je werk dag

De campagne Fietsen Scoort roept alle werknemers in Nederland op om maandag 12 september, in de aanloop naar de Europese Mobiliteitsweek, op de fiets naar het werk te gaan. Onder de deelnemers die zich aanmelden op www.fietsenscoort.nl worden prijzen verloot.
Lees verder »

Leenfietsen sparen mensenlevens

plaatje

 De gezondheidseffecten van het fietsen overtreffende ruimschoots de risico’s van verkeeronveiligheid en luchtverontreiniging waaraan fietsers worden blootgesteld. Zo bespaarde invoering van de leenfiets in Barcelona jaarlijks 12 mensenlevens.
Lees verder »

Odense vindt zichzelf opnieuw uit

Steeds meer gemeenten ruimen plaats in voor de fiets als het gaat om Citybranding. Het Deense Odense deed het al, maar heeft nu haar imago grondig gemoderniseerd.
Lees verder »

OV-fiets geslaagd als leenfiets

plaatje

Het gebruik was nog beperkt en de technische problemen waren niet gering. Maar de conclusie is dat de OV-fiets is in te zetten als een soort leenfiets zoals je in veel Europese steden aantreft. Dat valt af te leiden uit een proef in Haarlem.
Lees verder »

Proefritten helpen elektrische fiets aan beter imago

plaatje

De elektrische fiets is de laatste jaren bezig met een flinke opmars. Toch kampt deze fiets nog met een aantal vooroordelen: zo’n 42% van de Nederlanders denkt dat het een fiets is voor ouderen of mensen met een lichamelijke beperking. Daarnaast blijkt dat maar weinig mensen zomaar een fietsenwinkel binnen stappen om een proefrit op een elektrische fiets te maken. Als ze dat wel doen, reageren ze positief.
Lees verder »

Belgiƫ voert rechtdoor-door-rood in

Naast de ook in Nederland ingevoerde rechtsaf-door-rood regel voor fietsers heeft België ook de regel rechtdoor-door-rood ingevoerd.
Lees verder »

Dienstfiets opnieuw in de aandacht

plaatje

Het mes snijdt aan twee kanten. Met een dienstfiets met logo breng je het bedrijf in de publiciteit en werknemers kunnen op een voordelige manier korte trips op de fiets afleggen. Een kleine subsidie kan bedrijven in het zadel helpen.
Lees verder »

Veel verkeersongevallen met scooters

De scooter vormt een aanzienlijk risico voor fietsers. Dat valt af te leiden uit cijfers van de stichting Consument en Veiligheid. Die constateert dat het aantal ongevallen met scooters de laatste jaren fors is toegenomen.
Lees verder »

Vlaamse fietspaden met meetfiets gecontroleerd

plaatje

 In Vlaanderen heeft de Fietsersbond het comfort en de kwaliteit van ongeveer 1.300 km fietspaden in 16 gemeenten met een speciale meetfiets opgemeten. Terwijl de fietspaden redelijk goed scoren op het vlak van breedte en tussenruimte tussen fietspad en de weg, zijn de scores voor het trillingscomfort laag.
Lees verder »