woensdag 1 augustus 2007

BERICHTEN UIT DE VAKWERELD

82 pictures of bicycles

plaatje

‘82 pictures of bicycles taken during 73 minutes’, zo luidt de introductie op de website van Brian Wilson (nee, niet die van de Beach Boys). Op de hoek van de Nieuwmarkt nam deze Amerikaan vorig jaar een serie foto’s. Op de website trekt hij amusante vergelijkingen met het fietsen in San Francisco. Hij verbaast zich over het veelzijdige gebruik van de fiets: met boodschappen, een kind voor en één achterop, al bellend, of combinaties van dit alles. De Nederlandse fiets als alledaags gebruiksvoorwerp.  Bekijk het op: www.ski-epic.com/amsterdam_bicycles
Lees verder »

Fietsverklikker bevalt wel

De ‘fietsverklikker’, die sinds 23 april op de Mariekerkseweg nabij Grijpskerke in Zeeland staat, geeft de weggebruikers een veiliger gevoel. Dit blijkt uit het klanttevredenheidonderzoek dat een maand na plaatsing van de borden is uitgevoerd door studenten van de Nationale Hogeschool voor Toerisme en Verkeer uit Breda. De snelheden van de automobilisten zijn gedaald en uit enquêtes blijkt dat de automobilisten bewust hun snelheid verlagen en de fietsers voelen zich veiliger dan voorheen.
Lees verder »

Auto en fiets zeer goed gewaardeerd

plaatje

De auto en de fiets worden door Nederlanders zeer goed gewaardeerd, respectievelijk 86 procent en 84 procent oordeelt positief. Het openbaar vervoer wordt minder goed gewaardeerd: 51 procent oordeelt negatief, 26 procent oordeelt positief. Hoe vaker men gebruik maakt van auto, fiets en openbaar vervoer, des te positiever men hierover oordeelt.
Lees verder »

Campagne 'Met Belgerinkel naar de Winkel' registreert 10000 fietskilometers

De fietsende deelnemers aan de campagne 'Met Belgerinkel naar de Winkel' in Breukelen hebben bijna 10.000 kilometer afgelegd. De campagne werd gehouden van 5 mei tot en met 23 juni 2007.
Lees verder »

Den Haag wil tien procent meer fietsers in 2010

plaatje

Voor de Hagenaars moet het de komende jaren aantrekkelijker worden om vaker de fiets te pakken. De gemeente gaat nieuwe fietspaden aanleggen en bestaande fietspaden met een slecht wegdek opknappen.
Lees verder »

Fietsdiefstal station Elst gehalveerd

De aanpak ‘Stop fietsdiefstal station Elst’ is succesvol. Het aantal fietsdiefstallen bij station Elst is in 2006 met een kleine 30 procent gedaald en in het eerste kwartaal van 2007 nog eens met de helft ten opzichte van 2005.
Lees verder »

Fietsen, net zo makkelijk

Breda roept op om vaker de fiets te nemen. Een postercampagne en de slogan ‘Fietsen, net zo makkelijk', moeten het fietsgebruik stimuleren.
Lees verder »

Fietsenwinkels verkopen meer

De fietsenbranche beleefde in 2006 een uitstekend jaar, zo meldt het CBS. De verkoop van (brom)fietsen en (brom)fietsaccessoires steeg explosief, de productie en de invoer en uitvoer van fietsen namen toe.
Lees verder »

Minder fietsen gestolen in Haaglanden

In de regio Haaglanden worden minder fietsen gestolen. De afgelopen vijf jaar daalde het aantal diefstallen met de helft. Het aantal fietsendieven dat werd aangehouden, steeg juist fors.
Lees verder »

Parijs zet in op huurfietsen

plaatje

Na steden als Lyon, Barcelona, Wenen en Berlijn kent nu ook Parijs een elektronisch fietsverhuursysteem. En het is meteen ook het meest omvangrijke systeem. In totaal staan er zo’n 10.000 huurfietsen verspreid over 750 stallingen.
Lees verder »

Provincie Zuid Holland verhuurt fietskluizen bij bushaltes

De provincie Zuid-Holland heeft de afgelopen maanden fietskluizen geplaatst bij vijf grotere bushaltes in de provincie. De fietskluizen zijn als proef bedoeld om het gebruik van de fiets en het openbaar vervoer te stimuleren.
Lees verder »

Regionale bestuurders ondertekenen intentieverklaring Met fiets minder file

plaatje

Staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat heeft samen met vijf regionale bestuurders op 11 juli 2007 de intentieverklaring van het project ‘Met de fiets minder file’ ondertekend.
Lees verder »

Rode loper moet fietsparkeren ordenen

In Groningen is een proef gestart met de rode loper. Voor de entree van het warenhuis V&D aan de Grote Markt hebben verkeerswethouder Karin Dekker en GCC-voorzitter Theo Venema de eerste rode loper uitgerold. Een maand lang kijken ondernemers en gemeente naar het effect van de maatregel op geparkeerde fietsen. De rode loper is bedoeld om een vrije doorgang te waarborgen naar de entrees van winkels.
Lees verder »

Tilburgse college accoord met fietstransferium

Het Tilburgse college heeft besloten om in 2008 een pilot voor drie jaar met het eerder aangekondigde fietstransferium in Tilburg uit te voeren. Het is de bedoeling dat werknemers hun auto gratis op het transferium aan de Meijerijbaan parkeren en vervolgens met de fiets hun reis vervolgen. Deze pilot wordt geïntegreerd in de pilot OV-Transferium.
Lees verder »

Weermodel moet trend en toeval in fietsstatistieken onderscheiden

plaatje

Het Fietsberaad concludeerde onlangs dat het fietsgebruik vooral samenhangt met het aantal warme dagen in een jaar. Onderzoekers van de universiteiten Twente en Wageningen werken nu aan een rekenmodel waarmee het mogelijk is om de fietsstatistieken te corrigeren op grond van de weersinvloeden.
Lees verder »