maandag 1 november 2010

BERICHTEN UIT DE VAKWERELD

Raad van State beperkt weer mogelijkheden voor wegslepen fiets

plaatje

Een uitspraak van de Raad van State maakt opnieuw duidelijk dat het verwijderen van foutgeparkeerde fietsen met de nodige zorgvuldigheid moet gebeuren. Alleen als zo'n fiets echt overlast veroorzaakt, mag deze meteen worden weggehaald.
Lees verder »

Aandacht voor fietsverlichting in voortgezet onderwijs

Zeventig procent van de scholieren voert in het donker geen fietsverlichting. Dat aantal moet omlaag, vinden de scholen in Noord-Limburg, de provincie, het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg (ROVL) en de gemeenten in Noord-Limburg. Daarom start dit najaar de nieuwe regionale campagne Fietsverlichting laat je zien!
Lees verder »

China verontrust over groei aantal slachtoffers onder berijders elektrische fietsen

Het aantal elektrische fietsen in China groeit explosief en daarmee ook het aantal verkeersslachtoffers onder de gebruikers. Een onderzoek in de Chinese stad Hangzhou leert dat het aantal dodelijke elektrische-fietsongevallen in vier jaar tijd verzesvoudigde.
Lees verder »

DuPont Dordrecht stimuleert veilig fietsgebruik personeel

DuPont is een bedrijf dat veel aandacht besteedt aan de veiligheid van werknemers. Ook bij de promotie van het fietsgebruik vormt veiligheid een belangrijk punt.
Lees verder »

Oostenrijkse supermarkt richt zich op fietser

plaatje

In Oostenrijk heeft winkelketen Spar samen met de gemeente Wenen zijn filialen voorzien van fietsstandaards. Bij elkaar gaat het om 650 fietsparkeerplaatsen. Daarnaast wordt een aantal filialen voorzien van oplaadpalen voor de e-fiets.
Lees verder »

Elektrische fietspont kan automobilisten tot overstap verleiden

Een milieuvriendelijk elektrisch aangedreven fietspont gaat binnenkort in Haarlem de verbinding verzorgen tussen de wijken Schalkwijk en Haarlemmerhout. Met de inzet van de pont over de Spaarne hoopt de gemeente onder meer autokilometers te vermijden.
Lees verder »

Fietsvoorzieningen vaak sluitpost bij basisscholen

Fietsparkeren is vaak een sluitpost is bij de bouw van basisscholen. En ook de bouwvoorschriften op dit terrein bieden nauwelijks een stimulans om te kiezen voor kwalitatief goede voorzieningen.
Lees verder »

Meer elektronica in de fietsenstalling

plaatje

De bewaker die bonnetjes controleert bij de poort van de fietsenstalling is er over een aantal jaren misschien niet meer. In de fietsenstalling komt steeds meer elektronica die deze taak gaat overnemen. Bij Fiets-en-Win werden al scanners en streepjescodes geïntroduceerd; het LED's Parksysteem gaat nog een stap verder en geeft precies aan waar nog plek is in de stalling en hoe lang een fiets gestald staat.
Lees verder »

Meer fietsen goed voor volksgezondheid ondanks extra verkeersslachtoffers

Als 10 procent van de autoritten tot 7,5 km wordt vervangen door fietsritten, neemt het aantal verkeersdoden toe met 4 tot 8. Er vallen ongeveer 500 meer ernstig verkeersgewonden. Maar omdat lichamelijke beweging gunstig is voor de volksgezondheid leidt meer fietsen per saldo tot een betere volksgezondheid.
Lees verder »

Omgeving basisscholen niet verkeersveilig genoeg

plaatje

Een belangrijke groep ouders (36%) vindt de schoolomgeving van de eigen kinderen onveilig. Dat blijkt uit onderzoek dat Veilig Verkeer Nederland tijdens de campagne 'De scholen zijn weer begonnen' heeft laten uitvoeren.
Lees verder »

Relatief meer fietsongevallen op Vlaamse rotondes

Rotondes zijn geen goede zaak voor fietsers, zegt de Vlaamse verkeerskundige Stijn Daniëls, die op het thema promoveerde aan de universiteit van Hasselt. Het aantal fietsongevallen steeg met 27 procent op kruispunten die werden vervangen door rotondes.
Lees verder »

Ride2scool wil VMBO-ers op de fiets te krijgen

plaatje

Aan de vooravond van de start van de Tour de France in Rotterdam deden zo’n 500 brugklassers van zeven scholen mee aan een vier weken durende wedstrijd om zoveel mogelijk kilometers op de fiets af te leggen. Uiteindelijk trapten ze 54.000 kilometer bijeen.
Lees verder »

Sociale veiligheid niet altijd gediend met verlichting

Verlichting langs fietspaden om de sociale veiligheid te bevorderen heeft alleen zin als er voldoende gebruik wordt gemaakt van een route. Dit is het uitgangspunt van de nieuwe Richtlijn Openbare Verlichting.
Lees verder »

Utrecht kan nog veel winnen bij de fiets

plaatje

Als je alles uit de kast zou halen, is een toename van het aandeel van de fiets in Utrecht te realiseren van 45 procent. Dat zou leiden tot een afname van het aantal autoritten met 18 procent. Dat stelt de afdeling Utrecht van de Fietsersbond.
Lees verder »