woensdag 2 mei 2012

BERICHTEN UIT DE VAKWERELD

Onderzoekinstituten gaan samenwerken op het gebied van fietsveiligheid

plaatje

De belangrijkste onderzoekinstituten in Nederland die zich bezig houden met de verkeersveiligheid van de fietser hebben de handen ineen geslagen. Samen gaan ze eraan werken om door middel van wetenschappelijk onderzoek het aantal verkeersslachtoffers onder fietsers terug te dringen.
Lees verder »

Drie nieuwe leden Fietsberaad

Het Fietsberaad heeft er drie nieuwe leden bij, allen afkomstig van gemeenten. Het zijn Jochem Groothuis (Almelo), Ingrid van Dijk (Bussum) en Jan-Albert de Leur (Heerhugowaard).
Lees verder »

Zwolle start 'Fiets je fit!'

plaatje

In samenwerking met Fietsberaad start de gemeente Zwolle met het stimuleringsproject ‘Fiets je fit!’. Het doel van het project is om het fietsgebruik op wijkniveau te stimuleren via de gezondheidzorg.
Lees verder »

Meer verkeersdoden, vooral onder fietsers

Het aantal verkeersdoden in 2011 is met drie procent toegenomen ten opzicht van 2010. Er werden in 2011 661 verkeersdoden geregistreerd. Onder fietsers nam het aantal dodelijke verkeersslachtoffers het sterkst toe. Het valt op dat een groot aantal oudere fietsers is omgekomen.
Lees verder »

Alphen kiest voor tweerichtingsfietspaden

plaatje

De gemeente Alphen aan den Rijn gaat op grote schaal eenrichtingsfietspaden ombouwen naar tweerichtingspaden. Ook Den Haag kiest op de drukste route voor tweerichtingspaden. 
Lees verder »

App beloont goed verkeersgedrag

Hij is er nog niet, maar Breda kondigt hem maar vast aan. Een app waarmee goed verkeersgedrag wordt beloond. Wie de fiets verkiest boven de auto of wie zich als automobilist netjes aan de snelheid houdt, krijgt bonuspunten waarmee prijzen zijn te verdienen.
Lees verder »

Wortelgroei in fietspaden is te voorkomen

plaatje

Wortelgroei kan een vlak geasfalteerd fietspad of een tegelpad behoorlijk vernielen. Dat levert niet alleen een schadepost op, het kan bijvoorbeeld ook leiden tot eenzijdige ongevallen, zoals recente Fietsberaadpublicaties duidelijk maakten. Maar boomwortels laten zich tegenwoordig goed beteugelen, blijkt uit een nieuwe CROW-publicatie.
Lees verder »

Centrum Fietsdiefstal zet nu ook lokbakfietsen in

Na de lokfiets is er nu ook een lokbakfiets. Die moet de toenemende diefstal van dit eigentijdse vervoermiddel tegengaan.
Lees verder »

Amsterdam: geen fietsers door Museumpassage

plaatje

De passage onder het Rijksmuseum wordt als de renovatie in 2013 klaar is alleen opengesteld voor voetgangers. Voor fietsers wordt een alternatieve route om het museum heen voorzien.
Lees verder »

Amsterdam start proef met scooters naar de rijbaan

Amsterdam start een proef waarin de scooter verhuist van het fietspad naar de rijbaan. De proef wordt gehouden in 30km-zones met een vrijliggend fietspad waar zonder helm op de rijbaan kan worden gereden.
Lees verder »

Gladdefietsroutes.nl

Nadat Amersfoort de primeur had van een speciale website om 'foute paaltjes' door te geven aan de wegbeheerder, komt er komende winter ook een speciale website om gladdefietsroutes te signaleren.
Lees verder »

Nederlands onderzoek krijgt buitenlandse prijs

plaatje

Het onderzoek dat onder meer ten grondslag lag aan Fietsberaadpublicatie 19a over enkelvoudige fietsongevallen is in Engeland beloond met de Liberty Mutual Award. Dat is de prijs voor de beste bijdrage aan het prestigieuze internationale tijdschrift Ergonomics. De onderzoekers Paul Schepers en Berry den Brinker beschrijven in het artikel hoe de verkeersveiligheid van fietser is te vergroten door meer aandacht te besteden aan de zichtbaarheid van obstakels en de markering van fietsvoorzieningen.
Lees verder »

Robuust wegennet kàn nadelig uitpakken voor de fietser

plaatje

Als het autoverkeer bij problemen op het hoofdwegennet wordt omgeleid via het onderliggende wegennet, kan dit in bepaalde situaties de onveiligheid van fietsers doen toenemen. Daarom moeten er richtlijnen komen voor de uitwerking van het concept van het robuuste wegennet.
Lees verder »