Kenniscentrum voor fietsbeleid

Weinig bekend over effect leenfietssystemen op modal split

2009

Leidt de inzet van leenfietssystemen zoals bijvoorbeeld in Barcelona en Parijs ook tot een ander verplaatsingsgedrag en verandering in de modal split? Hoewel veel signalen daar wel op wijzen, is dat nog steeds moeilijk hard te maken.

Dat concludeert de Vlaamse Gert Brams die voor een Postgraduaat aan de PCVO Handel in Diepenbeek alle exploitanten van dergelijke systemen om cijfermateriaal vroeg. Met het rapport 'Pas op daar komt een fiets' leverde dat een interessante hoeveel gegevens op over de opzet en het gebruik van leenfietssystemen in Europa. Maar slechts in een enkele geval leverden de cijfers het bewijsmateriaal dat de inwoners daadwerkelijk vaker de fiets pakken.
Barcelona is één van de uitzonderingen. Tellingen wijzen uit dat het fietsgebruik op een aantal fietsroutes substantieel is toegenomen. Het BICING systeem zou er vooral debet aan zijn dat het gebruik vorig jaar op die routes met 26% groeide. Daarvan kwam 46% voor rekening van BICING. Over de hele linie zou het fietsaandeel inmiddels zijn verdubbeld.
Brams stelt dat telcijfers zeker niet alles zeggen over het succes van leenfietssystemen. 'Leenfietsen helpen ook de mythe te doorbreken dat er in sommige landen geen fietscultuur zou bestaan.' Tenslotte noemt hij een aantal factoren die van belang zijn voor het succes van de leenfiets. Zo wijzen alle studies uit dat 90% van de ritten gratis wordt gemaakt en dat betekent dat men daar bij het opzetten van zo'n systeem rekening mee kan houden.

Nieuws
2006
Het gaat voor de wind met de smartbikes in Lyon. Dit jaar zal het aantal hightech leenfietsen worden uitgebreid van 2000 tot 4000. Het aandeel van de fiets in de modal-split is inmiddels opgelopen van 2 tot 4 procent.
Nieuws
2006
Het aandeel van de fiets in de Zwiterse stad Zürich ligt momenteel op 7,3 procent. In 2010 moet dit op 12% liggen. En dat voor een land zonder echte fietscultuur.
Nieuws
2006
Alle componenten zijn bekend: de fiets, de huurfiets en de bagagekluis. In het Bikey-concept worden ze samengebracht in een veilige fietsenstalling en een handig fietsverhuursysteem.
Nieuws
2008
Utrecht gaat door met plannen maken om een leenfietssysteem van de grond te krijgen. Hoewel bewoners van de stad aangeven de leenfietsen niet vaak te zullen gebruiken, verwacht men dat forensen en toeristen zo'n systeem wel zien zitten. Maar bovenal is een dergelijk systeem een mooie manier om de stad Utrecht te promoten als fietsstad. OV-fiets is één van de kandidaten.
Rapport
Ronald Hendriks en Joost Ebeling Koning , Hendriks | Rademakers
2008
Onderzoek naar de wenselijkheid van, en mogelijkheden voor een systeem van leenfietsen in de stad Utrecht.
Nieuws
2009
Ruim twee keer zoveel abonnees als verwacht en ook nog eens goed voor de werkgelegenheid. Het leenfietsproject in Barcelona lijkt na twee jaar een doorslaand succes.
Nieuws
2009
De Italiaanse stad Milaan heeft grootse plannen met de leenfiets. Over enige tijd moeten er 5000 in bedrijf zijn. In Rome zijn inmiddels 200 leenfietsen beschikbaar, die goed gebruikt worden.
Nieuws
2009
The Italian town of Milan has ambitious plans for rental bikes. Soon some 5000 should be around. In Rome 200 rental bikes are available by now, and being extensively used.
Nieuws
2009
Rental bikes successful in Barcelona Over twice the number of subscriptions forecast and it generates jobs as well. The rental bike project in Barcelona appears to be a resounding success after two years’ operation.
Nieuws
2009
Het Duitse Nextbike fietsverhuursysteem wint terrein in Duitsland en Oostenrijk. Het systeem is eenvoudiger van opzet dan bijvoorbeeld Vélib in Parijs, en daardoor goedkoper te exploiteren. Inmiddels draait het in enkele tientallen steden.
Nieuws
2009
The German Nextbike rental system is gaining ground in Germany and Austria. The system is set-up simpler than for instance Vélib in Paris, and therefore cheaper to operate. It is currently in operation in several dozen cities.
Nieuws
2009
Villo! heet het nieuwe leenfietssysteem in Brussel. Binnenkort moeten er op 180 stations 2500 fietsen beschikbaar zijn.
Nieuws
2009
Het leenfietssysteem dat medio dit jaar in Hamburg door de Duitse spoorwegen werd geïntroduceerd, loopt als een trein. In de eerste paar maanden werden al meer dan 200.000 ritten gemaakt.
Rapport
Ronald Hendriks en Joost Ebeling Koning , Hendriks | Rademakers
2008
Study into advisability of and prospects for a system of rental bikes in the town of Utrecht.
Rapport
Gert Brams , PCVO Handel Diepenbeek
2009
Leidt de inzet van leenfietssystemen zoals bijvoorbeeld in Barcelona en Parijs ook tot een ander verplaatsingsgedrag en verandering in de modal split? Hoewel veel signalen daar wel op wijzen, is dat nog steeds moeilijk hard te maken blijkt uit een studie voor een Postgraduaat Verkeerskunde aan de PCVO Handel in Diepenbeek.
Nieuws
2009
The rental bike system introduced by the German railways in Hamburg in mid-2009 is off to a flying start. In a few months well over 200.000 trips have been made.

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: