Kenniscentrum voor fietsbeleid

Ontwerp een fiets voor Afrika

2010
plaatje

Ontwerp een fiets voor gebruik in Afrika. Die moet eenvoudig te produceren en te repareren zijn en in alle opzichten duurzaam zijn.

De stichting Cycling out of Poverty staat achter de prijsvraag 'the African Bicycle Design Contest 2010-2011'. Doel is om tot een betaalbare en kwalitatief goede fiets te komen voor gebruik onder Afrikaanse omstandigheden.
De prijsvraag omvat twee delen. Tot eind september kan iedereen ideeën insturen via www.wiki-bike.com. Hieruit zullen vijf voorstellen worden geselecteerd. Die worden ondergebracht bij een studenten-ontwerpteam, dat wordt begeleid door een professionele ontwerper. In de tweede fase ontwikkelen die een prototype en een businessmodel voor het ontwerp. In juli 2011 wordt de uiteindelijke winnaar bekend gemaakt. Het winnende team mag naar Afrika, om de fabricage van het ontwerp te helpen implementeren.
De stichting Cycling out of poverty is een particuliere organisatie die Afrikaanse partnerorganisaties selecteert en begeleidt. De ontwerpprijsvraag wordt gesteund door het ministerie van VROM.

08-09-2010 @ 13:50

Buitengewoon interessant en nuttig. Vanuit de Stedenband Leiden-Buffalo City in Zuid Afrika ben ik geinteresseerd. In de inliggende stad East London heeft lang tijdens de apartheid een fietsenfabriek gefunctioneerd. Die is ter ziele, maar veel van de vaardigheden zijn nog voorhanden. Fietsen als voor- en natransport voor de busjes heeft vele kansen. Ik zou willen weten of de bekroonde ontwerpen beschikbaar komen voor productie in o.a. deze Zuid-Afrikaanse stad en zo ja onder welke voorwaarden.

L. (Luuk) Eickmans (Cycling out of Poverty)
16-09-2010 @ 17:23

Beste Peter Dordregter,

Het idee van wiki-bike.com is juist om de ontwerpen wereldwijd te delen en beschikbaar te maken, dus we gaan er vanuit dat de ontwerpen beschikbaar komen. Echter, dit hangt wel af van de daadwerkelijke ontwerpers of de ontwerpen mogen worden vrijgegeven. Houd de website van wiki-bike.com in de gaten voor meer informatie.

Luuk Eickmans

Cycling out of Poverty

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: