Kenniscentrum voor fietsbeleid

Nieuw toegangssysteem voor Apeldoornse fietsenstallingen

2010

Na de fietsenstalling Markstraat hebben eind augustus alle fietsenstallingen in Apeldoorn een nieuw toegangssysteem. Aan dit systeem is een actie gekoppeld die het gebruik van de fietsenstallingen moet bevorderen: Fiets en Win.

In plaats van een bonnetje ontvangen gebruikers van de stalling een sticker met barcode op hun fiets en een label voor aan hun sleutelbos. Registratie van gestalde fietsen gaat voortaan met scanapparatuur.
Bij elke keer dat een fiets wordt gescand, bouwt de gebruiker winkansen op. Eens per maand worden prijzen verloot. Naast de maandelijkse verloting is er jaarlijks een hoofdprijs. De hoofdprijs voor het jaar 2010/2011 zijn twee elektrische fietsen die door Sparta beschikbaar zijn gesteld.
Fiets en Win dient een drieledig doel: minder fietsen in de openbare ruimte betekent een minder rommelige en veiliger binnenstad. Daarnaast hoopt de gemeente door fietsgebruik te belonen, een bijdrage te leveren aan de bereikbaarheid van de binnenstad en aan het verbeteren van het milieu. Tot slot wordt het door Fiets en Win gemakkelijker om het gebruik van de fietsenstallingen te monitoren.
Fiets en Win is bedacht door het Fietsberaad en wordt als eerste getest in de gemeenten Apeldoorn en Eindhoven. De bedoeling is dat Fiets en Win ook in andere gemeenten wordt uitgerold. De Apeldoornse pilot wordt grotendeels gefinancierd door de provincie Gelderland en het Ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Campagne
2009
In samenwerking met de gemeenten Apeldoorn en Eindhoven heeft het Fietsberaad het beloningssysteem Fiets-en-Win ontwikkeld.
Nieuws
2010
In Apeldoorn en Eindhoven is een begin gemaakt met Fiets-en-Win. Fietsers die gebruik maken van een gratis bewaakte stalling maken kans op mooie prijzen. Het Fietsberaad ontwikkelde het systeem als nieuw marketinginstrument om het fietsgebruik te stimuleren.
Nieuws
2010
In Apeldoorn and Eindhoven Fiets-en-Win (cycle and win) has been introduced. Cyclists using a free guarded parking facility have a chance to win great prizes. Fietsberaad developed this system as a novel marketing tool to promote cycling.
JW Laverman (Fietsersbond Rotterdam & Regio)
02-09-2010 @ 23:27

Er staat: Fiets en Win dient een drieledig doel:
1) minder fietsen in de openbare ruimte betekent een 1a)minder rommelige en 1b)veiliger binnenstad.
2) Daarnaast hoopt de gemeente door fietsgebruik te belonen, een bijdrage te leveren aan de bereikbaarheid van de binnenstad en aan het verbeteren van het milieu.
3) Tot slot wordt het door Fiets en Win gemakkelijker om het gebruik van de fietsenstallingen te monitoren. 

Het gaat wel heel erg ver om "minder fietsen in de openbare ruimte" "veiliger" te noemen. Graag onderbouwen met concrete ongevalscijfers / doden / ziekenhuisopnames en ongevalsscenario's ! Let wel: het gaat hier om geparkeerde fietsen!

Fietsersbond afd R'dam+Regio

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: