Kenniscentrum voor fietsbeleid

Nieuw fietsparkeersysteem in stalling Zutphen

2012

Sinds kort is een fietsparkeersysteem met tijdregistratie actief in de gratis bewaakte fietsenstalling onder het treinstation in Zutphen. Daarmee is eenvoudig na te gaan hoe lang een gestalde fiets er staat. Het systeem maakt het ook mogelijk dat fietsers bij aankomst in de stalling op een digitaal scherm kunnen zien waar vrije plaatsen zijn. Tegelijk met de invoering van het systeem is de maximale gratis stallingsduur teruggebracht naar tien dagen.

De gratis fietsenstalling onder het station in Zutphen staat nu overvol. Om meer ruimte te creëren heeft ProRail in samenwerking met de gemeente Zutphen en NS een nieuwe fietsparkeersysteem aangebracht. Daartoe zijn de fietsenrekken voorzien van een schakelaar waarmee wordt vastgesteld of (en hoe lang) er een fiets staat. In Utrecht loopt al langer een proef met een dergelijk systeem.
Na 10 dagen gratis stallen gaat de staller in Zutphen €1,20 per dag betalen. Fietsen die langer dan 15 dagen staan, worden weggehaald en verplaatst naar een depot waar deze nog 2,5 maand tegen €25,- administratiekosten kunnen worden opgehaald.
Gemiddeld is 15% van de fietsen die bij de Nederlandse stations staan een weesfiets, aldus Prorail.

Nieuws
2011
In de strijd tegen het tekort aan fietsplekken op stations, is ProRail onder het toeziend oog van wethouder verkeer van Utrecht Frits Lintmeijer gestart met een proef met een nieuw fietsparkeersysteem in Utrecht. Groningen volgt in mei. Treinreizigers die op de fiets naar het station komen zien bij aankomst in de stalling op een scherm waar vrije plaatsen zijn en kunnen zo makkelijker een plek vinden. Fietsen die te lang gestald staan, worden weggehaald.
Nieuws
2011
To combat the shortage of bicycle parking places at railway stations, the railway network manager, ProRail, has started a pilot with a new bicycle parking system in Utrecht. Train passengers arriving at the station by bicycle see upon arrival at the parking facility a screen displaying empty spaces, allowing them to find a spot more easily. Bicycles that have been parked too long are removed. A similar system will be operating at the Groningen railway station.

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: