Kenniscentrum voor fietsbeleid

Vlaanderen maakt uitzondering voor speed pedelec op jaagpaden

09-06-2017

Tot nu toe was dat verboden. Vlaanderen kent drie ‘bromfietsklassen’: A, B en P. Klasse A is de vergelijken met de Nederlandse snorfiets, klasse B met de bromfiets. Klasse P is speciaal voor de speed pedelec in het leven geroepen.

plaatje

Tot nu toe waren op jaagpaden alleen fietsen en klasse A snorfietsen toegestaan. Nieuwe regelgeving maakt het mogelijk dat middels een speciaal onderbord ook klasse P gebruik mag maken van de jaagpaden.

De komende maanden zullen meer dan 1000 nieuwe borden langs meer dan 2000 km jaagpaden verschijnen.

Er geldt wel een snelheidsrestrictie. Een jaagpad is juridisch geen fietspad, waardoor de snelheid beperkt is tot 30 km/uur.

Vlaanderen gaat verder de speedpedelec een plek geven binnen de fiscale wetgeving. De speed pedelecs zullen worden beschouwd als ‘sociaal voordeel’ en werkgevers zullen ze voor 120 procent kunnen aftrekken van hun belastingen.

Nieuws
2017
Op dit moment moeten speed pedelecs voorzien zijn van een blauwe snorfietskentekenplaat, maar vanaf 1 juli moeten alle speed pedelecs als bromfiets zijn gekentekend. En moeten alle speed pedelecs naar de weg of naar fietspaden waar ook bromfietsen zijn toegestaan.

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: