Kenniscentrum voor fietsbeleid

Vialis brengt app uit waarmee fietsers prioriteit kunnen krijgen bij verkeerslichten

15-03-2017

Na Siemens komt ook nu ook Vialis met een app waarmee fietsers de verkeerregeling kunnen beïnvloeden.

Waarschijnlijk komt de app medio dit jaar op de markt, waarbij wegbeheerders bereid moeten zijn om enkele aanpassingen in de verkeersregelautomaat door te voeren.

Van een fietser die de app installeert wordt permanent zijn rijroute en snelheid vastgelegd. Als hij in de buurt kom van de verkeerslichten, wordt die informatie doorgegeven aan het regelprogramma dat ervoor kan zorgen dat het licht sneller op groen gaat.

Behalve dat, biedt de app een aantal extra mogelijkheden. Zo kan men bijvoorbeeld veel en regelmatig gereden routes van de fietser opslaan en hierop anticiperen in de verkeersregeling. De functionaliteit van de app kan in principe ook worden ingebouwd in andere apps die routes van fietser vastleggen, zoals knooppunten apps en googlemaps.

Vialis werkt in dit project samen met Infoplaza, die al een serie reizigersapps heeft ontwikkeld.

De Siemens app die iets dergelijks mogelijk maakt, draait op dit ogenblik proef in rond de universiteit van de Duitse stad Marburg.

Nieuws
2016
Met een smartphone op zak kun je als het aan Siemens ligt in de toekomst je eigen groene golf realiseren.
Artikel
Ron Hendriks, Hans Godefrooij - DTV Consultants, Robert Hulshof - CROW Fietsberaad , Fietsverkeer 39
2016
De drukte op het fietspad in de grote steden is een groeiend probleem. Verkeerslichten vormen vaak de bottleneck. Maar daar is meestal nog wel wat te winnen. 

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: