Kenniscentrum voor fietsbeleid

Rotterdam probeert het nog een keer: alle fietsers tegelijk groen

08-11-2017

Sinds kort krijgen alle fietsers op het kruispunt Boezemweg – Gerdesiaweg tegelijk groen licht. Het idee werd al eerder getest, maar werd binnen enkele minuten ook weer afgeblazen. De gemeente doet nu opnieuw een poging. 

‘Alle fietsers tegelijk groen’ werd vorig jaar ingevoerd op de kruising Admiraal de Ruyterweg – Jonker Fransstraat. Het experiment werd binnen enkele minuten gestaakt, omdat twee keer fietsers op elkaar botsten. De gemeente heeft onderzocht was er mis ging, samen met experts uit de gemeente Groningen en Enschede, waar dergelijke regelingen al langer op straat staan. De oorzaak wordt gezocht in de vele journalisten die bij de start van het experiment op het kruispunt waren. Dit zorgde voor afleiding van de fietsers.

Om fietsers voorzichtig te laten wennen, vertellen voorlichtingsteams bij het kruispunt twee weken lang hoe het werkt. Ook zijn borden opgehangen. De ervaring met ‘Alle fietsers tegelijk groen’ in andere steden is dat fietsers binnen een maand of twee gewend zijn, aldus de gemeente.

Dick de Waard (Rijksuniversiteit Groningen)
01-12-2017 @ 11:44

De oorzaak ligt eerder in het type kruising dan in de aanwezigheid van pers lijkt me. Voor "gelijk groen" moet er veel ruimte zijn op de kruising, en dat is lang niet overal het geval. Het werkt niet goed op krappe kruisingen, ook niet in Groningen.....

Roland Haffmans (-)
02-12-2017 @ 13:47

@Dick de Waard: "Voor "gelijk groen" moet er veel ruimte zijn op de kruising".

-  "gelijk groen" kan als auto vriendelijke maatregel worden gebruikt en betekent voor fietsers minder groen en lanegr rood, tenzij met twee maal per cyclus "gelijk groen".

-  "gelijk groen" zie je juist op grote kruisingen met veel autoverkeer voor minder vertraging voor het autoverkeer en meer doorstroming van het autoverkeer. Kleine kruisingen met minder autoverkeer missen die noodzaak. Al het verkeer dus ook fietsers kan daar met korte roodtijden worden bediend.

Riet Beukert (particulier)
02-01-2018 @ 21:32

Helemaal eens met Roland. Het is mijn ervaring in Groningen. Is een verslechtering voor fietsers.

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: