Kenniscentrum voor fietsbeleid

Provincie Utrecht werkt aan ‘Fietspad van de toekomst’

20-07-2018

Provinciale Staten van Utrecht hebben een motie aangenomen die moet leiden tot de aanleg van een ‘Fietspad van de toekomst’.

Het snelfietspad langs de N225 moet volgens de motie een proeftuin worden voor de laatste ontwikkelingen op het gebied van de fiets.
Welke innovaties op het fietspad te zien zullen zijn, is nog open gelaten. Maar men denkt bijvoorbeeld aan verduurzaming van materialen, laadmogelijkheden langs het fietspad, schuilmogelijkheden voor regen, slimme verkeerslichten en een groene golf voor fietsers. Verder kunnen er regelvrij zones komen om experimenten met andere vormen van fietsverkeer, zoals de speedpedelec, mogelijk te maken.

De route van het ‘Fietspad van de toekomst’ gaat lopen van De Uithof, via de gehele N225 tot net over de Gelderse grens. Onderweg komt de fietser langs instellingen die zich bezighouden met duurzaamheid en mobiliteit, zoals het Wereld NatuurFonds, de Triodos Bank, ProRail en de Nederlandse Spoorwegen. Het is de bedoeling dat deze bedrijven initiatieven aanleveren voor het ‘Fietspad van de toekomst’. Ook van omwonenden zijn suggesties welkom.

Kees van Malssen
11-08-2018 @ 13:56

Het allerbelangrijkste element voor een snelfietsroute: door kunnen fietsen. Dus geen haakse/scherpe bochten, geen verkeerslichten en als er dan toch kruisende wegen aansluiten: voorrang voor de fietser met bovendien ruim zicht van alle kanten. Geen vaart hoeven minderen is de grootst mogelijke bijdrage voor een vlotte doorstroming.

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: