Kenniscentrum voor fietsbeleid

Ondergronds stalling is blijvertje in Japan

12-08-2017

In Nederland zijn de ervaring met geautomatiseerde fietsenstallingen niet onverdeeld positief. Maar in Japan zijn al een stuk of 50 van dergelijke ondergrondse stallingen gebouwd.

plaatje

Een nieuwe video laat zien dat de techniek inmiddels verder is geëvolueerd. Zo kost het stallen van een fiets volgens de leverancier nog maar 13 seconden en een aantal veiligheidsvoorzieningen zorgt ervoor dat het systeem niet of moeilijk kan worden gedwarsboomd.

Het in de grond brengen van het systeem gebeurt door eerst damwanden in een cirkel in de grond in te brengen, om vervolgens de grond uit te graven en het geheel te versterken met stalen ringen. Daarna wordt er een bovenbouw gerealiseerd. Dat alles bij elkaar vraagt niet meer dan 10 weken.

 

ECO cycle, an automated underground parking for bicycles in japan from designboom on Vimeo.

M. Fredericks
20-08-2017 @ 20:26

Prachtige systeem maar ik denk te duur en te kleine capaciteit voor Nederland.

Zomaar damwanden in de grond slaan gaat niet zomaar in de stad, bijna zeker dat je kabels of buizen raakt. Verder denk ik dat het aantal fietsen per cubieke meter bij moderne gestapelde stallingen groter is dan bij dit systeem.

Bij het vervoer wordt het voorwiel vastgepakt, dat lijkt me stevig zat maar bij de opslag lijken ze alleen in een goot te staan. Ik vraag me wel af hoe goed fietsen in de goot blijven staan

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: