Kenniscentrum voor fietsbeleid

Mobike komt naar Rotterdam

25-10-2017

Mobike, naar eigen zeggen ’s werelds grootste aanbieder van deelfietsen, begint met een pilot in Rotterdam. 

Kennelijk heeft de Chinese deelfietsdistributeur geleerd van de ervaringen in Amsterdam, waar het teveel aan deelfietsen door de gemeente wordt geruimd, want men kiest voor een gefaseerde aanpak waarbij in eerste instantie niet meer dan 150 fietsen worden geplaatst.

Verder heeft Mobike Ronald Haverman, bekend als initiator van OV-fiets, ingehuurd om de introductie in goede banen te leiden.

De deelfietsen van Mobike kennen geen vast uitgiftestation, maar kunnen worden gebruikt met behulp van een app waarmee je de dichtstbijzijnde fiets kunt vinden. Alle fietsen zijn voorzien van een slim slot dat je eenvoudig open ‘appt’ met je telefoon. Ook zijn alle fietsen voorzien van een GPS-tracker, waardoor op elk moment de locatie en de staat van de fiets kan worden gemonitord. Hiermee kan het Mobike straatteam ervoor zorgen dat verkeerd geparkeerde fietsen of kapotte fietsen snel worden verwijderd of verplaatst. Het streven is dat meer dan 95% van de Mobike fietsen in Rotterdam correct geparkeerd zijn en goedwerkend zijn, aldus Mobike.

Mobike is opgericht in april 2016 en is actief in 9 landen, inclusief China, Singapore, Italië, Japan, Verenigd Koninkrijk, Thailand, Maleisië, Verenigde Staten en Zuid-Korea. In deze landen maakt Mobike gebruik van meer dan 7 miljoen fietsen voor meer dan 200 miljoen gebruikers en ongeveer 30 miljoen fietsritjes per dag.

In Rotterdam zijn al enkele andere deelfietsaanbieders actief, te weten Obike, Gobike en Donkey Republic.

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: