Kenniscentrum voor fietsbeleid

Minister komt met verbod op handheld telefoongebruik op de fiets

13-07-2018

Bellen op de fiets wordt verboden. Later dit jaar komt minister Cora van Nieuwenhuizen met een voorstel hiertoe.

De minister schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer. ‘Ik ben van mening dat een verbod op handheld telefoongebruik op de fiets helderheid schept en mede de sociale norm bepaalt’, aldus de minister.

De minister wil daarom het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 zodanig aanpassen dat handheld telefoongebruik verboden wordt, vergelijkbaar met de regeling voor automobilisten.

Later dit jaar komt ze met concrete voorstellen.

Henk Bakker
01-08-2018 @ 12:54

Minister heeft niets beters te doen blijkbaar. Handhold bellen op de fiets wordt verboden. Niet om de onveiligheid maar om de duidelijkheid. Bellen op fiets niet gevaarlijk is mijn ervaring. Appen enzo wel. Na de fietser de voetgangers?

P. Lomito
02-08-2018 @ 12:56

Ik heb anders video's (GoPro) van bellende/appende fietsers die zichzelf maar vooral ander verkeer in levensgevaar brengen door hun "gedrag". Ik ben blij dat de minister handheld bellen op de fiets gaat verbieden. De opmerking over sociale norm doet echter vermoeden dat de handhaving achterwege zal blijven zodat het vooral gebakken lucht is.

Evert Bouws (Fietsersbond)
02-08-2018 @ 14:30

Elke vorm van bellen - ook handsfree - in het verkeer is volstrekt onverantwoord, omdat het afleidt. Zelfs het beluisteren van radio e.d. is eigenlijk al niet verantwoord. Het enige motief om onderscheid te maken zal de pakkans.wel zijn.

Speedpedelec
04-08-2018 @ 11:15

Henk Bakker, citaat "bellen op de fiets is niet gevaarlijk is mijn ervaring". Met andere woorden: als je met een voertuig aan het verkeer deelneemt, is het niet gevaarlijk om je door andere zaken te laten afleiden. Ik denk dan aan die 13 jarige jongen uit Kortenhoef die in 2015 overleed omdat hij op zijn mobieltje zat te kijken. Zijn vader zette zich daarna in voor een verbod op het gebruik van een mobieltje tijdens het fietsen.
Ongelooflijk dat er mensen zijn die er dat soort ideeen op na houden. Past wat mij betreft in de categorie "dronken in een auto rijden is niet gevaarlijk" en ook "2 pakjes sigaretten per dag roken is erg gezond".

Kees van Malssen
11-08-2018 @ 14:00

Weer een sterk staaltje symboolpolitiek. Een apart verbod is helemaal niet nodig. Immers, artikel 5 van de verkeerswet verbiedt al het in gevaar brengen en/of onnodig hinderen van het verkeer. Op grond van dat artikel kan iedereen die gevaarlijk bezig is, aangepakt worden. 

 

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: