Kenniscentrum voor fietsbeleid

Minder gestolen fietsen na pilot bij Centraal Station Enschede

10-04-2018

In 2017 is het aantal aangiftes van fietsdiefstal op het Stationsplein in Enschede met 50% gedaald. Op basis van de eerste cijfers concluderen gemeente en politie dat de pilot om fietsdiefstal terug te dringen succesvol is geweest.

Uit een analyse van aangiftecijfers bleek dat in Enschede de meeste fietsen gestolen werden bij het Centraal Station. In 2017 is daarom gefocust op het stationsgebied. De politie heeft een analyse van diefstallen uitgevoerd en kon op basis hiervan werken aan een betere opsporing van fietsen. Zo is in 2017 de lokfiets succesvol ingezet. Verder is de stalling aan het Stationsplein West voorzien van camerabewaking en is de zichtbaarheid van de stalling aan het Wilminkplein verbeterd. Binnen de campagne Enschede Fietsstad 2020 is er veel aandacht besteed aan voorlichting. Ook zijn er actiedagen georganiseerd. Daarbij fietsers zijn geattendeerd op ondeugdelijke fietssloten. Ook konden inwoners hun fiets laten graveren.

De eerste resultaten zijn hoopgevend, aldus de gemeente. Maar nog steeds is het probleem van fietsdiefstal niet opgelost. Daarom gaan gemeente en politie door met de aanpak. Dit jaar zijn er nieuwe actiedagen rondom fietsdiefstal. Naast het Centraal Station komen er ook actiedagen in de binnenstad en bij station Kennispark.

Overigens meldt de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit dat het aantal aangiften van fietsdiefstal in het eerste kwartaal van 2018 landelijk met ruim 23 procent is gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Overal zijn de cijfers naar beneden, met als enige uitzondering de politie-eenheid Oost-Nederland, waar sprak is van een lichte stijging. Een verklaring voor deze daling heeft men niet. 

Kees van Malssen
01-06-2018 @ 11:05

Gezien de standaard cynische reacties wanneer ergens criminaliteit (zoals fietsdiefstal) naar beneden gaat als dat wordt gepresenteerd op basis van aangifte aantallen moet er *altijd* uitgezocht en vermeld worden of dit wel/niet uit verminderde aangiftebereidheid voortkomt. Er gaan nogal wat (indianen)verhalen over politiekorpsen waar mensen afgeraden wordt aangifte te doen "omdat ze er toch niet aan toekomen". Neem dit soort reacties de wind uit de zeilen door altijd ook iets te zeggen over aangiftebereidheid.

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: