Kenniscentrum voor fietsbeleid

Landelijke fietsdata van Strava beschikbaar voor verdere analyse

18-05-2018

NDW heeft 6 maanden fietsdata gekocht van Strava, de app die inzicht biedt in (sportieve) fietsprestaties. Daarmee komen miljoenen gegevens over fietsgebruik voor heel Nederland beschikbaar voor de periode mei tot en met oktober 2017.

plaatje

De data bevat geanonimiseerde informatie over hoeveelheid ritten, reistijden, wachttijden op kruispunten en inzicht in herkomsten- en bestemmingen.

Begin 2017 heeft NDW al naar de bruikbaarheid van Strava data in de omgeving van Utrecht gekeken. Hoewel de resultaten wat wisselvallig waren, geeft NDW nu alle publieke partners de kans om te duiken in de gegevens van de eigen regio, zodat de bruikbaarheid en specifieke toepassingen voor fietsdata kunnen worden onderzocht.

Hiermee kunnen toekomstige kansen en eisen op datagebied scherper worden gesteld en tussen overheden gedeeld worden.

Het is voor de NDW een eerste stap in het ontwikkelen van een data-inkoopstrategie. ‘We willen zo voorkomen dat alle gemeenten zelf naar Strava stappen en zelf de expertise moeten opbouwen’, aldus de NDW.

Nieuws
2016
Nederland en Vlaanderen kennen de Fietstelweek. Een week lang worden enkele tienduizenden fietsers gevolgd met behulp van een speciale app. Maar het is niet de enige manier om fietsdata in te zamelen. 
Kees van Malssen
11-06-2018 @ 21:56

Strava data is heel waardevol, maar moet wel in de juiste context gezien worden. Een groot deel van de data is sportief/recreatief, wat uit de aard van het platform voor de hand liggend is. De 10.000 km van mij die in de data zijn verwerkt (ca een half jaar fietsen) zijn weliswaar grotendeels utilitair, maar tegelijk ook sportief. Mijn routes zijn geoptimaliseerd naar snelste verbinding via de bestaande infrastructuur. Voor louter recreatieve routes (sportief, dat vaak wel) zijn totaal andere aspecten van belang. Het zal niet meevallen om hier zinnig beleid op te bouwen, maar ik wens de ontwerpers buitenruimte veel succes en wijsheid toe.

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: