Kenniscentrum voor fietsbeleid

Het ‘Bike Guerrilla’ Handboek

15-06-2018

Je fietst naar je werk, en opeens komt er een racefietser naast je rijden, die je flink begint aan te moedigen... Maar die ene racefietser is niet de enige: er verschijnt een heel peloton, allemaal in race-outfit en allemaal om jou als fietser te ondersteunen naar de finish! Je bent het middelpunt van een Bike-Guerrilla actie.

plaatje

Een Bike Guerrilla is een vorm van wat heet Tactical Urbanism. Dit is een verzamelnaam voor goedkope, tijdelijke veranderingen in de gebouwde (meestal stedelijke) omgeving met als doel een bijdrage te leveren aan de verbetering van wijken, buurten en andere ontmoetingsplekken

De afgelopen 5 jaar zijn 20 van dergelijk Bike Guerilla’s uitgewerkt en uitgetest in Breda. Sommige acties zijn vooral leuk, andere zijn leuk en hebben geleid tot media-aandacht en weer anderen zijn qua effect en opzet overal inzetbaar. De Guerilla’s werden uitgevoerd door NHTV-studenten met hun begeleiders. En de voorbeelden zijn nu terug te vinden in het Handboek ‘Bike Guerrilla’.

Een ‘hands-on’ uitgave, met naast theorie en achtergronden over het fenomeen Bike Guerilla ook veel praktische tips hoe je als organisatie of gemeente een Bike Guerrilla opzet. En met concrete stappen, doelen, doelgroepen en kosten inclusief de mogelijkheden voor subsidie en de inzet van studenten. Want duur hoeft zijn actie niet te zijn. Voor €500,- euro kun je er één optuigen.

Neem bijvoorbeeld De Huiskamer, waarbij een onveilig voelend fietstunneltje wordt ingericht als een gezellige woonkamer (compleet met schemerlamp, bank en met chillende studenten. Zo kunnen passanten zien hoe het ook anders kan.

Het Handboek – met de nodige verwijzingen ook naar Youtube filmpjes - is hier te  downloaden.

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: