Kenniscentrum voor fietsbeleid

Geavanceerde regenradar helpt ook fietsers

04-05-2017

Rotterdam gaat de verzamelde gegevens van het gemeentelijk Regenradar-systeem toegankelijker maken. Met de gegevens kunnen bijvoorbeeld verkeersinformatiesystemen proactief inspelen op extreme weersomstandigheden.

Het Regenradar Rijnmond-systeem registreert lokale neerslagniveaus en is geïnstalleerd op een van de hoogste gebouwen in Rotterdam. Het is het eerste systeem in zijn soort in Nederland en maakt onderdeel uit van het overkoepelende klimaat- en waterbeheerbeleid van de gemeente Rotterdam. Er is speciale software ontwikkeld om radarsignalen te vertalen in neerslagconcentraties. Die worden toegevoegd aan de gegevens van zes andere radarsystemen. Daarmee zijn de huidige neerslagbeelden met een factor 100 te verfijnen.

Royal HaskoningDHV gaat de data uit het systeem toegankelijker maken. Naar verwachting zal dit aanleiding zijn om nieuwe applicaties te ontwikkelen die de effectiviteit van gemeentelijke voorzieningen en maatregelen verhogen. Behalve de aansturing van pompstations geldt dat bijvoorbeeld ook voor verkeersmaatregelen bij extreme regenval. Zo overweegt Rotterdam om de regenradar ook te koppelen aan de verkeerslichten voor fietsers. Die kunnen dan extra groen krijgen vóórdat een bui losbreekt. Op die manier is de kans groter dat ze voor de bui binnen zijn.

Ria Glas (Fietsersbond)
01-06-2017 @ 22:09

Fietsers krijgen sneller groen bij (dreigende) regen, dat lijkt hartstikke mooi. Maar loopt het autoverkeer dan niet vast? En als het autoverkeer bij regen dan niet vastloopt, dan kun je fietsers bij droog weer toch óók sneller groen geven?
 

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: