Kenniscentrum voor fietsbeleid

Fietsles voor de allerkleinsten

09-04-2018

Demonteer de trappers als het kleine kind nog niet over voldoende evenwichtigsgevoel beschikt en gebruik het kinderfietsje voorlopig als loopfiets.Het Duitse onderzoekinstituut van de verzekeraars (UDV) geeft tips om de kleintjes aan de fiets te laten wennen.

plaatje

Volgens de UDV is de fietsvaardigheid van kinderen de laatste tien jaar afgenomen. Men leidt dat af uit de fietstest die bijna alle kinderen na het vierde schooljaar afleggen in Duitsland. Daarom produceerde men een aantal brochures én 10 korte videofilmpjes die laten zien hoe je als ouder je kroost veilig kan leren fietsen.

De Duitse aanpak gaat ervan uit dat kinderen het eerste jaar alleen nog voor het plezier fietsen en dat dit in een beschutte omgeving moet gebeuren. Dat de Duitse fietscultuur anders is dan de Nederlandse zie je ook terug in de filmpjes. Zo wordt bijvoorbeeld veel nadruk gelegd op het dragen van een helm. Maar de tips voor de aanschaf van een kinderfiets en de oefeningen om de behendigheid op een speelse manier op te voeren zijn vrij universeel. 

Hier een voorbeeldvideo, meer videos zijn hier te bekijken.

Ronald Wittenberg (Wittenberg-Verkeerseducatie)
09-04-2018 @ 12:39

In Nederland bestaat het programma SCHOOL op SEEF waarin gestreefd wordt naar een samenwerking tussen ouders, school, gemeente, etc. De expertise op school, communicatie met ouders (onder andere door filmpjes) en vooral veel thuis oefenen. http://schoolopseef.nl/ 

Etienne Bral (Fietsersbond)
09-04-2018 @ 18:24

Het advies om trappers van een kinderfiets te halen om kinderen te laten wennen aan de fiets en het evenwicht op een fiets, cranks eventueel met tiewrap vastzetten en zo geen extra loopfiets te hoeven kopen (voor mensen met een kleine beurs) werd al jaaren geleden door een Britse site geadviseerd. Heb ik ook ooit in ons fietsblad geschreven. 

 

Etienne Bral , lid Fietsersbondafdeling Delft e.o.

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: