Kenniscentrum voor fietsbeleid

Fietsers enquêteren via handopsteken

28-02-2018

In opdracht van de provincie Utrecht en in samenwerking met de gemeente Bunnik test bureau Axu binnenkort een nieuwe manier van het ondervragen van weggebruikers. Om mee te doen met het onderzoek hoeven de passerende fietsers alleen maar hun linker- of rechterhand op te steken.

plaatje

Het onderzoek heeft in de ochtendspits plaats op het Vagantenpad in Bunnik. De fietsers krijgen vragen voorgelegd over hun ervaringen met het fietspad waarop ze rijden. Een slimme camera legt vervolgen vast of ze de rechter- of de linkerarm opsteken, hetgeen staat voor “ja” of “nee”.

Als de test slaagt, wordt de onderzoeksmethode in de gemeenten Utrecht, De Bilt en Zeist ingezet om fietsers te vragen naar ervaringen met de nieuwe wegmarkering (belijning) die daar in het voorjaar wordt aangebracht.

H.G.M. van der Zanden (Fietsersbond Alphen aan den Rijn & regio)
01-03-2018 @ 09:14

Ik geef de voorkeur aan ja en nee schudden met het hoofd. Dat heeft als voordeel "handen aan het stuur".

 

Jan van Schijndel (VanSchijndelAdvies)
01-03-2018 @ 09:29

In 2015 heb ik (VanSchijndelAdvies) daar bij de provincie Utrecht een start mee gemaakt. Niet nieuw dus, maar zeker werkbaar. https://www.verkeersnet.nl/fiets/15593/fietsers-enqueteren-zonder-stoppen/? Ik zal dit zeker volgen. 

Herbert Tiemens (Provincie Utrecht)
01-03-2018 @ 17:02

Dag Jan, 

de proef uit 2015 was aanleiding voor Axu om de methodiek van "rijdend enqueteren" te verbeteren. We kregen commentaar over de kleuren op het fietspad ("vervuiling") en het slingeren van fietsers, wat tot verkeersonveiligheid zou kunnen leiden. Mocht de techniek het toelaten om subtieler fietsgedrag op te pikken, dan zullen we dat zeker ook een kans geven.

Herbert Tiemens

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: