Kenniscentrum voor fietsbeleid

Ede experimenteert met persoonlijke groene golf voor fietsers

04-07-2018

Ede experimenteert met de Connected iBike. Fietsers krijgen voorrang bij verkeerslichten en als het regent. Zelfs een gepersonaliseerde groene golf behoort tot de mogelijkheden.

De gemeente Ede is met subsidie van de provincie Gelderland een project gestart om de connected bike naar een volgend niveau te brengen, te beginnen met een toepassing om fietsers sneller door groen te loodsen.

Men deed enige tijd geleden een uitvraag naar creatieve oplossingen, waarbij het bedrijf ICR3ATE met een oplossing kwam om prioriteit voor de fietser nu eens niet via een app te regelen, maar via IoT.

Een speciaal apparaatje aan de fiets communiceert via een LoRa-netwerk met de omgeving en een GPS zorgt voor nauwkeurige plaatsbepaling. Op die manier kunnen verkeerslichtenregeling worden aangestuurd, waarbij het systeem zelflerend is en de regeling kan afstemmen op de gebruiker.

Maar die aanpak leent zich ook voor tal van andere toepassingen, zoals track & trace (alarmering bij diefstal), een fietsstallingapplicatie en waarschuwingen voor gevaarlijke situaties en het detecteren van kuilen in het wegdek.

Ria Glas (Fietsersbond)
01-08-2018 @ 18:16

Wat voegt dit toe ten opzichte van detectielussen op grotere afstand van de kruising?

Met een flinke stroomstoot is de track and trace van de fiets na diefstal te vernielen.

Waarschuwen voor kuilen in het wegdek. Jeah. Als ze bekend zijn, haal je die toch weg, als fietsvriendelijke gemeente?

Worden hier problemen bij een oplossing gezocht?

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: