Kenniscentrum voor fietsbeleid

ECF-manifest onderschrijft belang van fietsdata

19-06-2017

Het inwinnen van gestandaardiseerde fietsdata is belangrijk om de fiets in heel Europa hoger op de agenda te krijgen. Het maakt betere reisinformatie mogelijk en men kan fietsmaatregelen doeltreffender evalueren.

Dat staat in de EU Cycling Strategy, een nota waarin de European Cyclist Federation aanbevelingen doet om het gebruik van de fiets in de periode tot 2030 met 50 procent te vergroten in de lidstaten.

Techniek kan daar een belangrijke rol in spelen. Bijvoorbeeld om de veiligheid van de fietser te vergroten. De ECF pleit bijvoorbeeld voor de introductie van automatische remsystemen die fietsers kunnen detecteren en voor het verplicht inbouwen van Intelligent Speed Assistance (met een “zachte” snelheidsbegrenzing). Ook kunnen vrachtwagens worden voorzien van hulpmiddelen waarmee beter fietsers kunnen worden waargenomen.

Het aantal fietsdoden per 100 million km is nu 1,6. In 2030 moet dat zijn gehalveerd tot 0,8, zo stelt de ECF.

Verder kan nuttig gebruik worden gemaakt van de data die deelfietssystemen genereren. Het is daarom belangrijk dat dergelijke data op een gestandaardiseerde wijze wordt ingebracht als het gaat om het harmoniseren van multi-modale en real-time transportdata binnen de EU.

Ook voor het systematisch evalueren van fietsprojecten is data een vereiste, bijvoorbeeld om fietsgebruik en fietsveiligheid in beeld te brengen. Ook dergelijke data moet gestandaardiseerd worden. Het gebruik van crowdsourcing voor de inwinning van data en de toepassing van big data maakt een gedetailleerder inzicht in de ontwikkelingen rond fietsen mogelijk.

Andere maatregelen waar de ECF voor pleit zijn onder andere het opstellen van EU-richtlijnen voor fietsinfrastructuur. En men zou subsidies voor elektrische voertuigen niet moeten beperken tot auto’s, maar ook moeten doen gelden voor elektrische fietsen. Liefst ziet de ECF dat de btw op fietsen wordt verlaagd.

 

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: