Kenniscentrum voor fietsbeleid

Den Haag: Aanbieden deelfietsen mag alleen vanuit een fietsparkeervoorziening

25-09-2017

Aanbieders van deelfietsen mogen zich in Den Haag vestigen op voorwaarde dat zij zorgen voor fietsparkeervoorzieningen van waaruit de deelfietsen kunnen worden verhuurd. 

Dat heeft het college van de gemeente Den Haag bepaald. Door deze voorwaarde te stellen, wil de gemeente de overlast van onbeheerde deelfietsen op straat voorkomen.

Het college gaat de Algemene plaatselijke verordening (APV) hiervoor aanpassen. Deze aanpassing heeft geen gevolgen voor de bestaande deelfietssystemen zoals de OV-fiets en de Haagse Stadsfiets. Zij voldoen al aan deze voorwaarden.

“Het is natuurlijk heel mooi dat fietsen steeds populairder wordt en dat bedrijven hierop inspringen door deelfietsen aan te bieden. De ruimte om de fietsen op straat te parkeren is echter beperkt”,  aldus verkeerswethouder De Bruijn van Den Haag. “We hebben in de binnenstad, in de omgeving van stations en in een aantal woonwijken al een nijpend tekort aan fietsparkeerplekken."

Nieuws
2017
De afgelopen weken heeft de gemeente Amsterdam ongeveer 400 deelfietsen verplaatst naar het Fietsdepot in verband met te lang of hinderlijk parkeren.
Roland Haffmans (-)
25-09-2017 @ 18:26

We hebben in een aantal woonwijken al een nijpend tekort aan fietsparkeerplekken" Van een overheid met een geloofwaardig fietsbeleid zou je dan verwachten dat deze de aanbieders van deelfietsen inzetten om dit tekort aan fietsparkeerplekken minder nijpend te maken, met ook voordeel voor andere fietsers en als onderdeel van een beter fietsbeleid. 

De afhoudende reaktie van de (gemeentelijke) overheden toont het bekende gemis aan fietsbeleid vooral gericht op minder fietsen in de openbae ruimte. Bevorderen van het fietsen zoals met deelfietsen blijkt uit deze opstelling niet meer dan holle kreten. Pikant dat voor de deelauto wel kosten worden gemaakt met minder parkeergelden en meer openbare (parkeer)ruimte, heel onthullend!  

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: