Kenniscentrum voor fietsbeleid

Den Haag ruimt op grote schaal weesfietsen in de stad

27-10-2017

In het najaar van 2017 begint in Den Haag de weesfietsenaanpak in 6 buurten. In bepaalde aangewezen gebieden kunnen fietsen die langer dan 28 dagen ongebruikt en onbeheerd op de openbare weg staan, worden weggehaald. 

Binnenkort worden als eerste stap in de wijk Duinoord rondom een geselecteerde gebied borden geplaatst die de handhavingsregeling aangeven. De handhavers beginnen met het opruimen van fietswrakken. Dit zijn fietsen die er verwaarloosd uitzien. Deze fietsen zijn bijvoorbeeld roestig, vies, hebben zachte banden en zijn niet meer geschikt om op te fietsen. Fietswrakken krijgen een label en worden na 3 dagen weggehaald.

Daarna wordt gehandhaafd op weesfietsen. Fietsen die lange tijd ongebruikt op dezelfde plek staan worden gefotografeerd en krijgen een waarschuwingslabel. Als de fiets er na 28 dagen nog steeds staat, wordt de fiets verwijderd en naar Fietsdepot Haaglanden gebracht. Na de opruimactie blijft de 28-dagenregeling gelden en blijft de wijk een aangewezen gebied waar extra aandacht is voor weesfietsen.

De gemeente werkt samen met bewonersorganisaties en vraagt het publiek weesfietsen te melden.

Verder wijst de gemeente erop dat er buurtstalling zijn. Eigenaren van een leegstaande winkel, een ongebruikte garage of een grote schuur kunnen met subsidie van de gemeente een buurtstalling beginnen. 

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: