Kenniscentrum voor fietsbeleid

Cargobike vraagt aandacht in de stad

29-01-2018

Er verschijnen steeds meer cargobikes in het straatbeeld. Studenten van de minor Infrastructuur en Mobiliteit van de Hogeschool van Rotterdam onderzochten wat er voor nodig is om die voldoende bewegingsruimte te bieden. Als men de richtlijnen voor het ontwerp van infrastructuur consequent volgt, is er al veel gewonnen.

In toenemende mate wordt voor de stedelijke distributie gebruik gemaakt van human powered vehicles, maar is het nodig om de stad aan te passen aan deze nieuwkomers? De studenten onderzochten aan de hand van markonderzoek en een aantal praktijkcases wat het perspectief is voor de cargobike.

Om de inzetbaarheid van cargobikes te optimaliseren dienen slechts de richtlijnen voor het ontwerp van infrastructuur te worden gevolgd, zo luidt de belangrijkste conclusie van de studentenonderzoekers. Krappe fietspaden met krappe bochten, paaltjes op het fietspad en het ontbreken van laad- en losplaatsen zijn de meest voorkomende ruimtelijke problemen.

Dat neemt niet weg dat er voor de stedelijke distributie ook winst te behalen in een slimmere inrichting van de openbare ruimte. Zo vraagt ook de cargobike om een indeling van de weg in domeinen met daarbij behorende snelheidsregimes. Multifunctioneel ruimtegebruik kan eveneens oplossingen bieden. Overdag een laad- en losplaats, ’s avonds een caféterras.

Hoe snel de cargobike zal oprukken in de stad is overigens nog niet echt duidelijk. ‘De ontwikkeling van nieuwe voertuigen voor de stedelijke distributie gaat zo snel en is zo breed, dat het toekomstige marktaandeel van de cargobike moeilijk te bepalen is.’

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: