Kenniscentrum voor fietsbeleid

Is er plek in de stalling?

23-02-2018

In veel gemeenten wordt de fiets steeds meer gebruikt voor vervoer richting binnenstad of station. En steeds vaker is dat ook een dure e-fiets. Het belang van goede stallingsinformatie neemt daardoor toe. Apeldoorn heeft nu zelfs een speciale app die aangeeft of er nog plek is in de stalling.

plaatje

Fietsplek, luidt de toepasselijk naam van de app die is gemaakt door Lumiguide. Deze firma levert onder meer voorzieningen om de bezettingsgraad van fietsenstallingen te monitoren.

Die gegevens worden ingezameld via het door CROW-Fietsberaad ontwikkelde FietsManagementSysteem (FMS). Ze zijn nuttig voor de beheerder van de stalling, maar ze worden ook doorgegeven via de website veiligstallen.nl, samen met gegevens over locatie, openingstijden, tarieven en dergelijk.

Voor Apeldoorn zijn die gegevens nu dus ook via een app te bekijken en dat is waarschijnlijk de tweede gemeente - na Utrecht - met een dergelijke app.
De app laat zien welke fietsenstallingen er zijn, waar ze zijn en hoe je er komt. En je ziet precies hoeveel plaats in elke fietsenstalling beschikbaar is. 

De stallingen staan in volgorde van de afstand tot je huidige locatie. Klikken op een stalling geeft je de mogelijkheid om de route naar een stalling te vinden en meer informatie over de stalling te bekijken. Bij voorbeeld welke services beschikbaar zijn.

Voorlopig is de app alleen nog in een Adroïdversie beschikbaar via Google Play. Aan de iOS-versie wordt gewerkt.

Herbert Tiemens (Provincie Utrecht)
26-02-2018 @ 14:00

Leuk dat ook Apeldoorn nu deze app heeft! Ik kom niet zo heel vaak meer in Apeldoorn, maar het zou leuk zijn als de verschillende apps geintegreerd worden en je niet voor iedere plaats een ander appje nodig hebt. 

Peter Bruinink (Lumiguide)
27-02-2018 @ 21:23

Beste Herbert. Dit is inderdaad precies wat we, LumiGuide, van plan zijn te doen. De iOS versie zal al een geïntegreerde app zijn die de stallingen van de gemeente Utrecht en Apeldoorn laat zien. 

André Pettinga (Cyclemotions)
01-03-2018 @ 16:34

Uitstekend bericht, maarrrr.... de Utrechtse app is nog steeds niet beschikbaar voor een Windows-smartphone. Daar zijn de bekende 'marktleiders-redenen' voor, dat weet ik. Maar vervelend is dat wel. Mijn verder toptelefoon van Nokia 1020 met een meer dan puike camera kan ik dus niet gebruiken, niet in Utrecht noch in Apeldoorn. App-noot-mis...

 

Peter Bruinink (Lumiguide)
01-03-2018 @ 23:51

Beste André,

De P-Route fiets app is wel degelijk beschikbaar op het Windows platform: https://www.microsoft.com/nl-nl/store/p/p-route-fiets/9pk7jhfd9h0k. Mochten er problemen zijn bij het installeren hoor ik dat graag .

Maar helaas is Microsoft zelf het vertrouwen in hun platform kwijt, zie bij voorbeeld: http://www.computeridee.nl/nieuws/microsoft-verklaart-ondergang-windows-phone/. Dus daarom zullen we de app helaas niet verder ontwikkelen. Nokia maakt nu vooral Android telefoons. Ook Bill Gates schijnt een Android te hebben.

Wel jammer van jouw en ook mijn prima Windows telefoon.

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: