Kenniscentrum voor fietsbeleid

Vlaming fietst meer, verder en harder

20-03-2017

De resultaten van de tweede FietsTelweek bevestigen de tendensen van 2015. Steeds meer Vlamingen pakken de fiets. 

Eind september werden ook in Vlaanderen, net als in ons land,  een week lang fietsers gevolgd met een FietsTelApp. De data werd aangevuld met teldata van fietsers op vaste locaties.

De FietsTelweek toont volgens het Vlaamse Fietsberaad aan dat het fietsverkeer in Vlaanderen jaarlijks stijgt met ongeveer 2 tot 6 %.

Uit de gegevens van de FietsTelweek blijkt dat het merendeel van de fietsverplaatsingen van, naar of binnen een stedelijke of gemeentelijke kern gebeurt. De Vlaming fiets hierbij gemiddeld zo'n 5,75 km. Meer dan in Nederland tijdens de Fietstelweek, waar een gemiddelde werd genoteerd van 4,44 km.

Fietsverplaatsingen via een Vlaamse fietssnelweg  hebben een gemiddelde lengte van 11,8 km. Ook de gemiddelde snelheid langs fietssnelwegen ligt een stuk hoger (gemiddeld 3 km/uur sneller:  23,8 t.o.v. 20,6 km/uur voor trips langs gewone wegen). Die cijfers liggen een stuk hoger dan in Nederland, waar het gemiddelde tijdens de Fietstelweek uitkwam op 15,8 km/uur.

Inmiddels doen 161 gemeenten mee aan de fietstelweek. Met de FietsTelApp werden 26.700 fietstrajecten verzameld, een stijging van 52% ten opzichte van 2015. De app gebruikers fietsten in totaal 152.000 km. Dat laatste cijfers ligt weer lager dan in Nederland, waar ruim 1,7 miljoen kilometer werd gefietst.

Nieuws
2016
Utrecht heeft de drukste fietsroutes van Nederland bij het Smakkelaarsveld, Vredenburg en Jaarbeursplein.
Roland Haffmans (-)
20-03-2017 @ 14:12

"Fietsverplaatsingen via een Vlaamse fietssnelweg  hebben een gemiddelde lengte van 11,8 km"

Uit deze selectieve steekproef kan geen gemiddelde worden afgeleid, een hoog gemiddeld afgelegde afstand duidt op een fietssnelweg met weinig bestemmingen onderweg, dus minder benut dan bij een ander trace

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: