Kenniscentrum voor fietsbeleid

Toegangssysteem geeft inzicht in gebruik binnenstadstallingen Utrecht

03-01-2017

Afgelopen jaar hebben 800.000 mensen hun fiets in één van de 5 bewaakte openbare, gemeentelijke stallingen of in één van de 4 POP-up stallingen in de Utrechtse binnenstad gezet.

plaatje

Dat blijkt uit de eerste rapportage over de gemeentelijke stallingen in de binnenstad van Utrecht, uitgezonderd de stationsstallingen. Die is gebaseerd op de gegevens van het geautomatiseerde toegangssysteem dat is ontwikkeld met CROW Fietsberaad.

De cijfers zijn verzameld over de eerste drie kwartallen van 2016 en geëxtrapoleerd voor heel 2016.

In totaal gaat het om 2376 plekken. Het gemiddeld aantal transacties (gestalde fietsen) per plek in de binnenstadstallingen is 340 per jaar. Ter vergelijking: in de stationsstalling op het Jaarbeursplein zijn dat er 309 per jaar.

Vredenburg is de meest populaire stalling en geeft 3% van de tijd een volmelding aan. In de eerste 3 kwartalen van 2016 was ongeveer 70 maal een VOL-signalering te zien, verdeel over 48 dagen, waarbij is doorverwezen naar een andere stalling.

De stalling wordt ‘vol’ gemeld wanneer alle fietsplaatsen (zowel boven als onder) vol zijn. Ter illustratie, fietsenstalling Jaarbeursplein heeft over dezelfde periode ± 150 maal een VOL-signalering gegeven.

Het geautomatiseerde toegangssysteem geeft behalve cijfers over aantallen transacties ook inzicht in de stallingstijden, duur en procentuele bezetting. Het laat bijvoorbeeld zien dat op zaterdag de bezetting in de Vredenburgstalling rond het middaguur tot boven de 100 procent dreigt op te lopen. En dat de meeste fietsers 2 tot 4 uur hun fiets in de stalling parkeren.

De POP-up stallingen geven een wisselend beeld te zien. Omdat ze bedoeld zijn voor piektijden, worden ze het meest gebruik in het weekend, waarbij de parkeerduur vaak wat korter is, zo tussen 1 en 2 uur.

 

Bestand
Fietsberaad
2013
CROW-Fietsberaad wil gemeenten graag helpen bij het benutten van het internet voor het fietsparkeerbeleid. Met dit doel zijn de website VeiligStallen.nl en het Fietsparkeer Management Systeem (FMS) ontwikkeld.

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: