Kenniscentrum voor fietsbeleid

Voorbeeldsteden in het buitenland

Bestand
Dirk Ligtermoet (Ligtermoet & Partners, Gouda) , Fietsberaad
2009 Vergelijking van het fietsbeleid in 5 Nederlandse fietssteden (Groningen, Zwolle, Veenendaal, Enschede, Amsterdam) en 5 buitenlandse naburige steden (Kopenhagen, Munster, Freiburg, Gent en Odense).
Bestand
A.A. Albert de la Bruhèze en F.C.A. Veraart - Stichting Historie der Techniek , Rijkswaterstaat (RWS-serie nr 63)
1999 Uitgebreide historische vergelijking van fietsgebruik en fietsbeleid in 9 Europese steden.
Artikel
Eva Heinen - TU Delft
2010 ‘The Bicycle Capital of the World’, ofwel de fietshoofdstad van de wereld. Zo noemt Davis zichzelf graag. De stad kent in tegenstelling tot haar omliggende gemeenten een hoog percentage verplaatsingen per fiets, ongeveer 20-25 procent. Davis heeft het dus voor elkaar gekregen om een met Nederlandse steden vergelijkbaar fietsaandeel op te bouwen, zij het dat het vooral studenten zijn die het straatbeeld bepalen.
Artikel
Dirk Ligtermoet , Fietsverkeer 23
2009 Naast Nederland is Denemarken het ‘andere’ fietsland van Europa. En binnen Denemarken worden altijd vooral Kopenhagen en Odense genoemd als dé fietssteden van het noorden. Voorjaar 2009 werd vanuit het Fietsberaad Kopenhagen weer bezocht voor een verkenning van de stad. Maar er waren vooral ook intensieve gesprekken met lokale ambtenaren. Een impressie.
Brochure
Stadt Oldenburg , Stadt Oldenburg
2010 Brochure biedt een aantal excusieroutes met toelichting door Duitse fietssteden.
Rapport 2006 Uitgebreide terugblik op een fietsbeleid dat in 1975 bijna bij nul startte. Navolgenswaard voor Nederlandse steden!
Rapport 2001 Samenvatting van de evaluatie van het fietsbeleid in een aantal steden in Nordrhein-Westfalen.