Kenniscentrum voor fietsbeleid

Publieke fietsen

Artikel
Ron Hendriks , Fietsverkeer
2006 Sterk geautomatiseerde fietsverhuur-systemen in o.a. Duitsland (vooral Berlijn) en Lyon zijn een groot succes. De Nederlandse OV Fiets ook, maar wel op een andere schaal.
Rapport
Ronald Hendriks en Joost Ebeling Koning , Hendriks | Rademakers
2008 Onderzoek naar de wenselijkheid van, en mogelijkheden voor een systeem van leenfietsen in de stad Utrecht.
Artikel
Ron Hendriks , Fietsverkeer 39
2016 De Vlaamse deelfietsspecialist Sven Huysmans is er vast van overtuigd: De deelfiets gaat snel doorbreken in Nederland.
Bestand
Karin Broer , CROW-Fietsberaad
2016 Antwerpen heeft verschillende fietsdeel- en huurfietssystemen naast elkaar. Voor Nederland is het Antwerpse voorbeeld interessant omdat, anders dan in andere steden met een fietsdeelsysteem, het fietsbezit onder inwoners vrij hoog is (plusminus 50 procent bezit een fiets). Vandaar dat er begin juni 2016 door APPM en The New Drive een excursie naar de stad aan de Schelde werd georganiseerd. Deze notitie doet verslag van de bevindingen.
Artikel
Ron Hendriks , Fietsverkeer 25
2010 De fiets inspireert ontwerpers wereldwijd. Maar het zijn niet de traditionele fietsfabrikanten die opvallen. Vooral de ontwerpen van de - toekomstige - leenfiets spreken tot de verbeelding met talrijk hight-tech snufjes. Maar ook de moderne versie van de bakfiets trekt de aandacht. Minder spectaculair maar wel effectief is de ov-fiets, ook een vorm van innovatie.
Rapport
Gert Brams , PCVO Handel Diepenbeek
2009 Leidt de inzet van leenfietssystemen zoals bijvoorbeeld in Barcelona en Parijs ook tot een ander verplaatsingsgedrag en verandering in de modal split? Hoewel veel signalen daar wel op wijzen, is dat nog steeds moeilijk hard te maken blijkt uit een studie voor een Postgraduaat Verkeerskunde aan de PCVO Handel in Diepenbeek.
Artikel
Karin Broer , Fietsverkeer nr. 20
2008 De gemeente Utrecht start een officiële marktconsultatie voor de realisatie van een leenfietsensysteem met vijftig huurlocaties. Op basis van een haalbaarheidsonderzoek verwacht Utrecht dat vooral bezoekers en forensen gebruik zullen maken van de huurfiets. Kan het ook in een Nederlandse stad?
Beleidsnota
Timenco bvba, Leuven , Stad Antwerpen
2008 Beleidsplan voor fietsparkeren in Antwerpen, maar vooral ook een kwantitatieve opzet voor een systeem van publieke fietsen in Antwerpen (inmiddels gerealiseerd).