Kenniscentrum voor fietsbeleid

Fietsbezit incl elektrische fiets

Rapport 2013 Actueel en vrij compleet overzicht van de kennis over de elektrische fiets. De publicatie gaat in op de kenmerken van het voertuig, het bezit van de e-fiets, het gebruik, de verkeersveiligheid, de meningen van de gebruikers en maatregelen die overheden nemen.
Rapport
Ingrid Hendriksen, Luuk Engbers, Jeroen Schrijver, Rene van Gijlswijk, Jesse Weltevreden (bovag), Jaap Wilting (bovag) , TNO, HBD, BOVAG
2008 Een elektrische fiets is een fiets met trapondersteuning: je moet zelf fietsen, maar wordt daarbij ondersteund door een accu. De verkoop van elektrische fietsen in Nederland is in de afgelopen jaren fors toegenomen. Er is echter weinig bekend over het gebruik en de toekomstmogelijkheden van de elektrische fiets in Nederland.
Artikel
Ingrid Hendriksen en Luuk Engbers (TNO) , Fietsverkeer nr. 19
2008 De elektrische fiets verleidt vooral ouderen en forensen om vaker en verder te fietsen, zo blijkt uit onderzoek van TNO. Hoewel de files er niet door worden opgelost, kan de elektrische fiets daarom een positieve bijdrage leveren als het gaat om mobiliteitsproblemen, gezondheid en milieu.
Artikel
Maarten Reith , Fietsverkeer nr. 31
2012 De vermogens van motoren en accu’s van elektrische fietsen nemen alsmaar toe. En de potentiële snelheden. De zogeheten speed pedelecs zijn in aantocht. De vraag is waar de rem zit op deze markt.
Artikel
Karin Broer , Fietsverkeer nr. 28
2011 Na 2003 begon de elektrische fiets aan een spectaculaire opmars in Nederland. In 2010 was 14 procent van alle verkochte nieuwe fietsen een elektrische. In 2011 waarschijnlijk 20%. Wat betekent dat voor de verkeersveiligheid en voor het fietsgebruik?
Artikel
Kees Bakker , Fietsersbond - VogelVrije Fietser
2009 De elektrische fiets is een verkoopsucces. Veel fietsers zijn dol op het extra duwtje in de rug. Maar wanneer heb je precies trapondersteuning nodig? Waar moet je op letten als je een elektrische fiets koopt? En kun je ook je vertrouwde rijwiel ombouwen tot een elektrische fiets? TestKees zocht het allemaal uit.
Brochure
ExtraEnergie e.V. , Go Pedelec Projectkonsortium
2012 "Go Pedelec" is een EU-project met als partners onder meer de steden Utrecht, Graz, Stuttgart en enkele organisaties die zich bezig houden met duurzaam energiegebruik. Doel van het project is om de elektrische fiets onder de aandacht te brengen van zowel consumenten als gemeentelijke overheden. Het handboek geeft een aantal resultaten van het project weer.
Factsheet
RAI Vereniging
2010 Overzicht van in Nederland verkochte nieuwe fietsen naar prijsklasse en categorie, in de jaren 2006-2010.
Brochure
Stichting BOVAG-RAI Mobiliteit
2010 Het jaarlijkse overzicht van vooral aantallen verkochte fietsen.