Kenniscentrum voor fietsbeleid

Effecten op gezondheid en beweging

Rapport
Elias den Breejen , Universiteit Utrecht
2006 Technische rapportage over de blootstelling van fietsers aan fijn en altrafijn stof, gemaakt ten behoeve van Fietsbalans-2.
Nieuws 2009 In het nieuwe boek ‘Fietsen als medicijn’ van de Fietsersbond vertellen gewone mensen hoe fietsen hen weer gezonder maakte. En deskundigen leggen de medische waarde van het fietsen uit.
Artikel
Bert van Wee (TU Delft) en Hans Nijland (MNP) , Milieu, jrg 12, nr 3.
2007 Overzicht van gegevens over de baten van fietsen en fietsbeleid, specifiek de gezondheidsbaten
Rapport
Jeroen de Hartog, Hanna Boogaard, Hans Nijland, Gerard Hoek , Institute for Risk Assessment Sciences (IRAS)
2010 Ondanks alle gevaren die je als fietser tegen kunt komen in het verkeer, is het toch een stuk gezonder om de auto te laten staan en met de fiets te gaan. Dat stelt het IRAS Institute for Risk Assessment Sciences) van de Universiteit Utrecht en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).
Nieuws 2005 Gemotoriseerd verkeer heeft een enorme impact op de gezondheid van mensen en op de omgeving. Investeringen met als doel het fietsgebruik te vergroten, verdienen zich terug als de gezondheidseffecten in aanmerking worden genomen, aldus de World Health Organization.
Rapport
Frank den Hertog, Marianne Bronkhorst, Menno Moerman en Rosan van Wilgenburg , EMGO-instituut, de Architekten Cie. en SPINlab
2006 In dit onderzoek is geprobeerd ruimtelijke buurtkenmerken te identificeren die van invloed zijn op de "beweegvriendelijkheid" van buurten. Het onderzoek heeft plaatsgevonden in vier Amsterdamse buurten.
Brochure 2003 Een mooi, compact overzicht van de waarde van fietsgebruik voor gezondheid. Geschreven voor het Verenigd Koninkrijk, maar ook in Nederland bruikbaar.