Kenniscentrum voor fietsbeleid

Campagnevoorbeelden stimulering fietsgebruik

Naast fietsinfrastructuur willen gemeenten marketinginstrumenten inzetten om mensen te motiveren de fiets te gebruiken. Marketing wordt nog weinig toegepast in het fietsbeleid. Fietsberaad geeft een overzicht van campagnevoorbeelden; laat u inspireren.

Rapport
Otto van Boggelen (Fietsberaad), Jolanda van Oijen (XTNT) en Esther Brouwers (XTNT) , Fietsberaad
2011 Umbrella branding, oftewel het vormen van een paraplumerk, is een marketingstrategie waarbij een verzameling producten en diensten onder één merk wordt gebracht. De publicatie geeft een beeld van vier voorbeelden uit Hilversum, 's-Hertogenbosch, Amsterdam en Tilburg. Tot slot is een stappenplan gepresenteerd als handreiking om umbrella branding toe te passen.
Rapport
Otto van Boggelen (Fietsberaad), Sarah Pos (NIGZ), Mariƫlle Schipperen (NIGZ), Gerard van der Zanden (NIGZ) , KpVV-Fietsberaad
2012 De centrale vraag in deze handreiking is op welke manier eerstelijns zorgverleners een rol kunnen spelen bij het stimuleren van fietsgedrag van hun patiënten?
Rapport
Fietsberaad , Fietsberaad
2009 Een overzicht van een aantal communicatie- en promotiecampagnes in het fietsbeleid in Nederland.
Campagne
Fietsberaad , Fietsberaad
2010 Voor de inwoners van Tilburg is de campagne Tilburg Gek op Fietsen opgezet om te laten zien dat fietsen een leuke en ontspannende bezigheid is.
Campagne
Fietsberaad , Fietsberaad
2010 Het fietsplan Lekker Fietsen! van 's-Hertogensbosch bestaat uit 4 pijlers: fietsroutes, fietsparkeren, fietscommunicatie en innovatie. Een structurele promotiecampagne maakt integraal onderdeel uit van het fietsbeleid.
Campagne
Fietsberaad , Fietsberaad
2010 Om het autoverkeer rond scholen terug te dringen heeft DTV Consultants het spel met de Verkeersslang geïntroduceerd. De kinderen moeten gedurende één lesweek zoveel mogelijk met de fiets, te voet of met het openbaar vervoer naar school komen.
Campagne
Fietsberaad , Fietsberaad
2010 De themaregel van de campagne Tijdreizen luidt ‘Win reistijd in Haaglanden door slim te kiezen’. De reiziger krijgt de de keuze uit verschillende vervoersmogelijkheden die tijdswinst opleveren.
Campagne
Fietsberaad , Fietsberaad
2010 De campagne ‘Met Belgerinkel naar de Winkel’ is een jaarlijks terugkerende campagne met als doel het gebruik van de fiets voor korte afstanden te stimuleren door fietsers te belonen.
Campagne
Fietsberaad , Fietsberaad
2010 ‘Ik Fiets’ is een initiatief van Leontien Zijlaard van Moorsel. De doelstelling is om allochtone vrouwen van niet-westerse afkomst het plezier van het fietsen te laten zien. Daardoor worden de vrouwen mobieler, ze krijgen letterlijk meer bewegingsvrijheid en kunnen beter meedoen in de maatschappij.
Campagne
Fietsberaad , Fietsberaad
2010 Trappers is één van de beloningssystemen in Nederland voor het stimuleren van fietsgebruik onder werknemers.
Campagne
Fietsberaad , Fietsberaad
2010 Actie van de Gemeente Eindhoven waarbij inwoners van Eindhoven door middel van een brochure en andere communicatiemiddelen geattendeerd worden op gratis graveren en registreren van hun fiets met een unieke persoonlijke code. Het gaat niet om postcodes graveren.
Campagne
Fietsberaad , Fietsberaad
2010 In de campagne Wielwijk Fietst! is een speciaal logo ontwikkeld. Het logo is bij alle fietsactiviteiten van de campagne gebruikt om zo de herkenbaaheid van de fietspromotie te vergroten.
Campagne
Fietsberaad , Fietsberaad
2010 Woon-werkers die reizen van Zaanstad/Amsterdam-Noord naar Amsterdam konden één week lang per dag € 5 verdienen door op de fiets naar het werk te gaan.
Campagne
Fietsberaad , Fietsberaad
2010 Het laten zien van de voordelen van fietsen en het uitstralen van het belang dat de gemeente Amsterdam daaraan hecht zijn het belangrijkste, daarom is de centrale boodschap: Amsterdam houdt van fietsen.
Campagne
KpVV/Fietsberaad
2011 In deze notitie is een korte omschrijving gegeven van de fietscampagne ‘Helmond Fietst: Waarom?Daarom!’. Met deze campagne wil de gemeente Helmond haar inwoners stimuleren nog meer te fietsen. De gemeente wil duidelijk maken welke voordelen fietsen heeft. Ook laat de gemeente zien wat ze zoal doet om het fietsen in de stad zo aantrekkelijk mogelijk te maken.
Campagne
Fietsberaad , Fietsberaad
2010 Fietsen Scoort is een actie om te-weinig-actieve werknemers te verleiden tot meer bewegen.