Kenniscentrum voor fietsbeleid

Zeeland zet in op 5-sterren niveau fietsvoorzieningen

2017
plaatje

Zeeland wil het voorzieningenniveau voor recreatieve fietsers opwaarderen naar 5-sterren niveau. Gemeenten en ondernemers krijgen 50 procent vergoed als ze een aantrekkelijke fietsvoorziening realiseren.

De infrastructuur en het fietsnetwerk zijn in Zeeland al van een hoog niveau. Faciliteiten onderweg blijven hierbij nog achter. Daarom hebben de provincie Zeeland en Routebureau VVV Zeeland een plan ontwikkeld voor de opwaardering van de fietsvoorzieningen.

Er zijn in totaal 4 voorzieningen uitgewerkt waarmee fietsers beter worden gefaciliteerd.

FietsOpstappunten zijn bedoeld voor fietsers die met de auto op pad gaan naar de start van een fietsroute. Zo’n punt heeft de beschikking over een voorziening om je route te plannen en uit te printen en een picknickmogelijkheid met oplaadfaciliteiten voor telefoons en WiFi.

Een soortgelijke voorziening is de inspiratiesteiger. Die staan in de nabijheid van pontjes die door de provincie varen en beschikken over een stallingsmogelijkheid en een oplaadpunt voor de elektrische fiets.

Verder moeten er oplaadpunten worden geplaatst bij bestaande of nog te realiseren picknicklocaties en meer overzichtspanelen op fietsknooppunten.

De benodigde bijdrage per fietsvoorziening komt voor een FietsOpstappunt uit op € 14.000,- (dit betreft 50% van de realisatiekosten), voor een inspiratiesteiger € 11.000,- (50%) en een oplaadzuil € 2.000- (totale kosten bedragen € 4.250,-. Waarvan de Provincie Zeeland € 1.250,- bijdraagt en de leverancier Ecotap € 1.000,-).

Meer info over de verschillende voorzieningen is hier te vinden. 

Jacobs
12-06-2017 @ 01:04

Provincie Zeeland, voor de 1e ster lijkt mij een complete bewegwijzering noodzakelijk.
Laat eens een keer iemand van buiten Zeeland vanaf Middelburg naar het vertrekpunt van de fast-ferries in Vlissingen fietsen om er achter te komen wat er schort aan dit soort doorgaande routes. Hint: het begint bij het kanaal waar als de wind een beetje in de rug waait, een fietser hoge snelheden maakt. Het is dan erg praktisch als de afslag zo'n 100 meter van te voren wordt aangekondigd. Maar goed, op die afslag is dan tenminste nog bewegwijzering...

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: