Kenniscentrum voor fietsbeleid

Vrachtfiets vervoert ‘standaardcontainer’

2018
plaatje

DHL Express is in Groningen van start gegaan met een CityHub voor duurzame stadsdistributie. Van daaruit zullen met name fietskoeriers pakketten bezorgen en afhalen en consumenten kunnen er zendingen ophalen en versturen. 

Het CityHub-concept draait om een container van een kubieke meter, met het formaat van een Europallet van 80x120 cm en een hoogte van 100 cm. Deze wordt met een bestelwagen en speciale trailer of een vrachtwagen naar de stad gereden om daar op een fiets, de zogenaamde Cubicycle, gerold te worden. Dezelfde container past tevens op een Cubivan, een elektrische pickup-truck, die ingezet wordt als routes niet efficiënt per fiets bediend kunnen worden. In alle gevallen zijn de containers op regionale vestigingen voorgeladen met zendingen. 

Daarmee past het geheel binnen de gestandaardiseerde logistieke processen van DHL. En dat is een belangrijke voorwaarde voor het op lange termijn welslagen van deze op duurzaamheid gerichte oplossing, zegt DHL.

Iedere fiets vervangt een reguliere dieselauto wat gelijk staat aan 8 ton CO2 vermindering per jaar, aldus DHL. In Groningen rijden drie Cubicycles en twee elektrische bestelwagens voor grotere zendingen, in Tilburg rijden twee Cubicycles en twee elektrische Cubivans.

De CityHub fungeert bovendien als ServicePoint voor consumenten en (e-commerce) bedrijven voor het afhalen, retourneren en verzenden van met name online bestellingen. De Groningse vestiging, met de stad en Haren als werkgebied, heeft de primeur en werd feestelijk geopend door profwielrenner Bauke Mollema.  

Hans van der Kraan
03-09-2018 @ 13:12

Mooi! de Armadillo van Velove ontwikkeld m.n. door Flevobike Technology!
Gezien en bewonderd op diverse SPEZI's

Succes gewenst!

Reactie plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen. Vul a.u.b. uw e-mailadres in om uw registratie te controleren

E-mail: